Hlavní obsah

Slibuji věrnost kolonizátorce Alžbětě II., řekla při inauguraci australská senátorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australská senátorka za Zelené Lidia Thorpeová, pocházející z jednoho z kmenů původních obyvatel, byla v pondělí nucena zopakovat svůj inaugurační slib poté, co při prvním pokusu označila britskou královnu Alžbětu II. za „kolonizátorku“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přísaha australské senátorky Lidie ThorpeovéVideo: Reuters

 
Článek

Kontroverzní senátorka za stát Viktorie zvedla v pondělí ráno pěst do vzduchu, zřejmě na znamení známého gesta „black power” (černá síla, pozn. red.), a nakráčela do středu místnosti, kde měla složit slib, píše australská stanice Sky News. Zdvižená pěst může rovněž znamenat projev solidarity s utlačovanými skupinami obyvatel.

Sarkasticky odříkala přísahu věrnosti, kterou si ovšem náležitě upravila.

„Já, svrchovaná, Lidia Thorpeová, slavnostně a upřímně prohlašuji a oznamuji, že budu věrná a zachovám pravou loajalitu kolonizujícímu Jejímu Veličenstvu královně Alžbětě II,” řekla a vyvolala tím bouřlivé reakce Senátu.

„Nebudete senátorka, pokud to neuděláte pořádně,” je slyšet protest jednoho ze senátorů.

Nakonec to odrecitovala správně

Předsedkyně senátu pak nařídila Thorpeové slib zopakovat znovu, a to tak, jak měla uvedeno na předložené kartičce. To nakonec politička, poněkud neochotně, učinila.

Thorpeová je v Austrálii známá pro svoje vyjádření ke kolonialistické historii národa a opakovaně tvrdí, že australská vlajka reprezentuje „vyvlastňování, masakr a genocidu”.

Minulý týden avizovala, že se jí způsob skládání slibu nelíbí. „Je rok 2022 a my přísaháme věrnost královně jiné země,” uvedla.

Foto: Reuters

Přísaha australské senátorky Lidie Thorpeové

Reklama

Výběr článků

Načítám