Hlavní obsah

Skandál okolo programu ropa za potraviny otřásá OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Bývalý ředitel programu ropa za potraviny Benon Sevan, jenž měl zmírnit humanitární dopady embarga na Irák, v neděli odešel z OSN. Generálního tajemníka OSN Kofiho Annana v rezignačním dopise obvinil, že ho obětoval vlastním zájmům. V pondělí Nezávislá vyšetřování komise, která šetří korupci kolem prodeje irácké ropy, zveřejní třetí předběžnou zprávu o výsledcích své práce.

Článek

Ve zprávě bude podle agentury Reuters Sevan obviněn z korupce. Vyšetřovací komise, již vede bývalý šéf americké centrální banky Paul Volcker, došla k závěru, že Sevan za úplatky zadával přednostně ropné kontrakty egyptskému obchodníkovi Fakhry Abdelnourovi, jenž vlastnil firmu AMEP. Bude rovněž obviněn, že s Volckerovou komisí odmítal spolupracovat.

Sevan se cítí zrazen

Sevan obvinění odmítá, označuje je ze vykonstruovaná a v dopise napadl Kofiho Annana. Na některých podezřelých obchodech se podílel údajně i Annanův syn. Zpronevěřeno bylo přes 60 miliard dolarů.

"Chápu, že jste sám pod tlakem, ale to, že mne obětujete politickým zájmům, neumlčí naše kritiky a nepomůže Vám ani OSN. Ta obvinění jsou lživá a vy, který mne znáte mnoho let, byste to měl vědět," napsal Sevan Annanovi. Sevan pracoval s Annanem více než 40 let. 

"Sevan ztratil víru, že generální tajemník nebo vyšetřovací komise s ním jedná spravedlivě," sdělil jeho obhájce Eric Lewis.

"Jsem zklamán vlažností s jakou Spojené národy brání program před skandálními obviněními," uvedl dále Kypřan Sevan, který měl na starosti program ropa za potraviny, jenž měl v letech 1996 až  2003 zmírnit dopad embarga uvaleného na Irák po invazi do Kuvajtu v roce 1990.

Irák musel prodávat ropu pod dohledem OSN a přednostně nakupovat potraviny a humanitární potřeby pro obyvatele. Podle Sevana byly obchody "transparentní".

Sevan prý přijal úplatek 160 000 dolarů

Sevan byl sesazen už v únoru, ale byl ponechán za symbolickou mzdu jednoho dolaru ročně ve službách OSN, aby mohl být nápomocen při vyšetřování. Aféru kolem korupce v iráckém programu považuje za kauzu, kterou živí odpůrci OSN.

Volckerova komise vyjádřila v minulé zprávě pochybnosti o 160 000 dolarech, které Sevan přiznal jako peníze od tety, která už zemřela. Sevan řekl, že by kvůli takové sumě nepošpinil své jméno, když rozhodoval o miliardách dolarů.

Komise namítala, že teta, která pracovala jako vládní fotografka na Kypru, nikdy neměla tolik peněz, aby mu mohla dát takovouto sumu. Podle zprávy pocházely od společnosti AMEP, která se podílela na lukrativních kontraktech programu. Sevan se údajně dobře znal z Ericem Nadlerem, který byl přítelem majitele AMEPu Abdelnourem.

Reklama

Související články

Irák: patnáct mrtvých při dvou atentátech

Nejméně 13 osob zahynulo a 13 bylo zraněno při explozi před náborovým střediskem irácké armády v Bagdádu. Sebevražedný atentátník se odpálil u nákladního auta,...

Výběr článků

Načítám