Hlavní obsah

OSN: v programu Ropa za potraviny se podvádělo

NEW YORK

Generální tajemník OSN Kofi Annan ve čtvrtek oznámil, že zahájí disciplinární řízení s šéfem programu Ropa za potraviny Benonem Sevanem a bývalým vedoucím sankčního výboru šéfem Josephem Stephanidesem. Sevan jednal neeticky, neboť protežoval jednu firmu.

Foto: Adéla Černá

MČR ve Snowkitingu - Race 2018

Článek

Sevan opakovaně žádal Irák, aby část ropy dostávala nově vzniklá švýcarská petrolejářská  společnost AMEP.

Kofi Annan se rozhodl pro disciplinární řízení poté, co o postupu Sevana informovala zpráva nezávislé komise vedené někdejším šéfem americké centrální banky Paulem Volckerem. V té bylo uvedeno, že se Sevan dostával ve své funkci do "vážného střetu zájmů" a jeho postup při získávání kontraktů pro švýcarskou firmu AMEP byl "eticky nevhodný a vážně oslabil integritu OSN".

Zprávě Sevana neviní z žádného zločinu, generální tajemník OSN však nevyloučil ani jeho případné trestní stíhání: "Nikdo nezjistil, že by byly od počátku porušovány nějaké zákony. Za tím si stojím. Jestliže se to ukáže při dalším šetřením, bude zahájeno trestní stíhání."

Annan již zbavil diplomatické imunity jak bývalého šéfa programu Kypřana Sevana, tak Stephanidise, který je nadále aktivním zaměstnancem OSN.

Podle zprávy komise iráčtí představitelé plnili požadavky Sevana, aby získali jeho podporu při získávání prostředků na opravy iráckých ropných zařízení. Zpráva neuvádí, zda se Sevan sám obohatil.

Program byl navzdory pochybením spravován dobře

Podle Volckera představitelé OSN od samého začátku programu prý přehlíželi nezbytné procedury a pojistky při výběrových řízeních. Výběr prvních tří kontraktorů programu - francouzské banky BNP, holandské firmy Saybolt Eastern Hemisphere a britské Lloyd's Register Inspection - neprobíhal podle zavedených pravidel.

Ve zprávě se však také uvádí, že 69 miliard dolarů z programu Ropa za potraviny, který byl spuštěn v roce 1996 a ukončen v roce 2003 ještě zahájením útoku na Irák, bylo v zásadě dobře spravováno a kontrolováno, i když místy docházelo k některým nesrovnalostem.

Konečná zpráva o vyšetřování bude podle Volckera zveřejněna v létě.

Reklama

Výběr článků

Načítám