Hlavní obsah

Irák: patnáct mrtvých při dvou atentátech

NEW YORK/BAGDÁD

Nejméně 13 osob zahynulo a 13 bylo zraněno při explozi před náborovým střediskem irácké armády v Bagdádu. Sebevražedný atentátník se odpálil u nákladního auta, které vezlo rekruty. Při atentátu na generálního tajemníka Demokratické strany iráckého národa Misala Alúsího zahynuli jeho dva synové.

Článek

Neznámí útočníci napadli kolonu, ve které jel. On sám atentát přežil, jeho dva synové ale zahynuli. Alúsí je považován za kontroverzního politika, který ostře kritizuje Írán a Sýrii a který byl sám napadán za návštěvu Izraele v loňském roce. Kvůli té byl vyloučen z Iráckého národního kongresu vedeného členem prozatímní vlády Ahmadem Šalabím.

Skandál kolem ropy za potraviny se rozrůstá

Generální tajemník OSN Kofi Annan v pondělí večer odvolal dva vysoké diplomaty OSN Benona Sevana a Josepha Stephanidese, spojované se skandálem kolem prodeje irácké ropy. Oběma mužům zatím sice byly ponechány platy, ale narůstá podezření, že se Sevan obohatil.

Sevan řídil v minulosti program ropa za potraviny, který fungoval v letech 1996 až 2003. Požádal Iráčany, aby při prodeji upřednostnili nově vzniklou švýcarskou společnost African Middle East Petroleum Company. Ta na zakázce vydělala 1,5 miliónu dolarů, Sevan se mohl obohatit až o 160 000 dolarů, to však zatím nebylo potvrzeno. Dosud se neprokázalo, že by oba porušili nějaké zákony, hovořilo se pouze o neetickém jednání. Jinak by tomu bylo v případě vlastního bohacení.

Stephanides byl vedoucím sankčního výboru OSN a měl ovlivnit výběr inspekce humanitárních dodávek do Iráku ve prospěch společnosti Lloyd's Register Inspection.

Proti oběma byla podezřelým diplomatům zahájena disciplinární řízení, což Annan avizoval už minulý týden, nebyli však zbaveni diplomatické imunity, k tomu by došlo v případě, že by oba byli obžalováni.

Skandál propukl poté, co byla zveřejněna první část zprávy nezávislé komise, kterou vede šéf americké centrální banky Paul Volcker. Dokončena bude  v létě. [celá zpráva]

Osvobozeni unesení Egypťané

Čtyři egyptské inženýry pracující pro telekomunikační společnost Orascom, které v neděli  unesli rebelové v západním Bagdádu [celá zpráva], osvobodila v pondělí armáda USA. Sdělilo to vedení firmy v egyptské televizi. "Byli osvobozeni krátce před 18:30 (16:30 SEČ). Jejich zdravotní stav je dobrý... Z Iráku by měli odjet zítra (v úterý) ráno," uvedl mluvčí egyptské společnosti.

Jejich osvobození potvrdil nejmenovaný představitel egyptského velvyslanectví v Iráku. Mluvčí amerických sil nebyl s to upřesnit místo a průběh zásahu. Už loni bylo uneseno šest zaměstnanců irácké pobočky Orascomu. [celá zpráva]

Oběti pádu Herculesu míří do Británie

Deset těl obětí pádu britského Herculesu z 30. ledna bude během dne převezeno do Velké Británie. Příčina pádu se zatím neprokázala, nadále se spekuluje o tom, že stroj by sestřelen. Jde o největší ztrátu britských vojáků v rámci jedné akce od zahájení akcí v Iráku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám