Hlavní obsah

Shanahan skončí jako americký ministr obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Úřadující americký ministr obrany Patrick Shanahan nechce tento rezort trvale převzít, nebude tedy usilovat o potvrzení do funkce Senátem USA. Na twitteru to v úterý oznámil prezident Donald Trump s tím, že Shanahana na postu úřadujícího ministra obrany nahradí jeho dosavadní náměstek Mark Esper, který měl zatím na starosti armádní záležitosti.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Úřadující americký ministr obrany Patrick Shanahan.

Článek

„Úřadující ministr obrany Patrick Shanahan, který odvádí skvělou práci, se rozhodl nepokračovat v procesu, který by ho potvrdil (ve funkci), neboť chce více času věnovat rodině. Děkuji Patovi za jeho vynikající služby,” napsal Trump. Dodal, že na Shanahanovo místo jmenuje Espera.

„Marka znám a nepochybuji, že odvede fantastickou práci!” uvedl Trump o novém úřadujícím ministrovi obrany. Z tweetu ale nevyplývá, zda Trump s Esperem počítá pro ministerskou funkci trvale, nebo zda dosavadní náměstek úřad povede jen dočasně, než najde jiného kandidáta. Pokud se Trump rozhodne pro Espera, nebo nakonec pro někoho jiného, bude v každém případě vyžadován souhlas Senátu USA, který ministerské uchazeče potvrzuje do funkce.

Shanahan prozatímně vede ministerstvo obrany od letošního 1. ledna, neboť ke konci loňského roku rezignoval šéf Pentagonu Jim Mattis. Média si Mattisův odchod vysvětlovala ministrovým nesouhlasem s Trumpovou politikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám