Hlavní obsah

Severní Korea zadržela Američana, přiznal špionáž pro Jihokorejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea zadržuje Američana korejského původu Kima Dong Chula. Podezřívá ho ze špionáže pro Jižní Koreu. Režim umožnil televizi CNN s mužem hovořit.

Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

Článek

„Žádám vládu Spojených států nebo Jižní Koreje, aby mě zachránila,” řekl dvaašedesátiletý muž, který prohlašuje, že žil ve městě Fairfax ve státě Virginie.

CNN Kima zpovídala v hotelu v Pchjongjangu, kam zadrženého přivedla stráž. Ta trvala na tom, aby se rozhovor vedle v korejštině.

Muž přiznal, že od jara 2013 prováděl špionáž pro „jihokorejské konzervativní elementy“. Zatkli ho v říjnu 2015 společně s 35letým bývalým příslušníkem severokorejské armády. O jeho dalším osudu nic neví.

„Bylo mi uloženo, abych fotografoval vojenská tajemství a skandály,“ uvedl Kim. Jihokorejci po něm prý chtěli, aby pomohl zničit severokorejský systém a šířit protivládní propagandu.

Pro americkou vládu podle svých slov nepracoval.

Kim tvrdí, že se do severokorejského města Jandži, které se nachází blízko hranice s Čínou, přestěhoval v roce 2001. Odtud dojížděl za prací do města Rason, kde prý řídil společnost, která mezinárodně obchoduje a také obstarává hotelové služby.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

V Číně má údajně manželku a dvě děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám