Hlavní obsah

Severní Korea zadržela Američana, přiznal špionáž pro Jihokorejce

Pchjongjang

Severní Korea zadržuje Američana korejského původu Kima Dong Chula. Podezřívá ho ze špionáže pro Jižní Koreu. Režim umožnil televizi CNN s mužem hovořit.

Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

Článek

„Žádám vládu Spojených států nebo Jižní Koreje, aby mě zachránila,” řekl dvaašedesátiletý muž, který prohlašuje, že žil ve městě Fairfax ve státě Virginie.

CNN Kima zpovídala v hotelu v Pchjongjangu, kam zadrženého přivedla stráž. Ta trvala na tom, aby se rozhovor vedle v korejštině.

Muž přiznal, že od jara 2013 prováděl špionáž pro „jihokorejské konzervativní elementy“. Zatkli ho v říjnu 2015 společně s 35letým bývalým příslušníkem severokorejské armády. O jeho dalším osudu nic neví.

„Bylo mi uloženo, abych fotografoval vojenská tajemství a skandály,“ uvedl Kim. Jihokorejci po něm prý chtěli, aby pomohl zničit severokorejský systém a šířit protivládní propagandu.

Pro americkou vládu podle svých slov nepracoval.

Kim tvrdí, že se do severokorejského města Jandži, které se nachází blízko hranice s Čínou, přestěhoval v roce 2001. Odtud dojížděl za prací do města Rason, kde prý řídil společnost, která mezinárodně obchoduje a také obstarává hotelové služby.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

V Číně má údajně manželku a dvě děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám