Hlavní obsah

Severní Korea začne znovu jednat o svém jaderném programu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Severní Korea se chce ještě v červenci vrátit k jednacímu stolu a obnovit šestistranné rozhovory o svém jaderném programu. KLDR se tak rozhodla po setkání svých zástupců se zástupcem USA Christopherem Hilem v Číně.

Článek

Právě nukleární ambice Pchjongjangu mají být jedním z hlavních témat asijského turné ministryně zahraničí USA Condoleezzy Riceové, která rovněž přiletěla do Pekingu.

"Obě strany se dohodly zahájit čtvrté kolo šestistranných rozhovorů v týdnu, který začíná 25. červencem," oznámila severokorejská agentura KCNA.

Rozhovory, kterých se kromě KLDR účastní ještě USA, Čína, Rusko, Japonsko a Jižní Korea, byly v posledních měsících pozastaveny, neboť Pchjongjang se jich odmítal více než rok účastnit. Jako důvod mimo jiné uváděl nepřátelskou rétoriku Spojených států.

Riceová: KLDR nenapadneme

Condoleezza Riceová by se měla v neděli v Pekingu setkat s nejvyššími čínskými představiteli. Z nejlidnatější země světa pak zamíří do Thajska, Japonska a Jižní Koreje.

Cestou do Číny Riceová ujišťovala, že Spojené státy nemají v úmyslu napadnout Severní Koreu.

"Je třeba říct několik důležitých věcí. Je třeba připomenout ujištění, které dal prezident George Bush v roce 2002 Jižní Koreji a jímž se zavázal, že Spojené státy nemají v úmyslu napadnout" KLDR," uvedla Riceová.

Reklama

Výběr článků

Načítám