Hlavní obsah

Šéf Macronovy strany vynadal vlastní kandidátce za fotku v hidžábu

Novinky, drk
Paříž

Napjatá atmosféra ohledně střetu republikánských hodnot Francie a islámu už je cítit i uvnitř strany En Marche, kterou v roce 2016 založil současný prezident Emmanuel Macron. Pobouření vyvolala kandidátka Sara Zemmahiová, která se pro volební kampaň nechala vyfotografovat s muslimským šátkem na hlavě. Předseda strany Stanislas Guerini to označil za nepřijatelné. Politička má fotografii nahradit, nebo En Marche podporu stáhne, oznámil.

Foto: Twitter Jordan Bardella

Článek

Guerini reagoval na příspěvek krajně pravicového politika Jordana Bardelly, který na volební plakát upozornil na Twitteru. Na fotce není jen Zemmahiová, ale i další tři kandidáti, kteří se společně ucházejí o hlasy v regionálních volbách v části Montpellieru.

Heslo čtveřice je: „Rozdílní, ale jednotní pro vás”. Oděv Zemmahiové ale šéfa strany naštval.

„Nošení nápadných náboženských symbolů na dokumentu ke kampani není v souladu s hodnotami strany,” napsal Guerini, který před pěti lety stranu La République En Marche! (LREM) pomáhal Macronovi založit.

„Buď tito kandidáti svoji fotku změní, nebo LREM podporu stáhne,” dodal.

Mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal toto ultimátum poté potvrdil ve vysílání rádia Inter. Zároveň ale upozornil, že se jedná o politické rozhodnutí strany a že podle zákonů se samozřejmě Zemmahiová může na volebním plakátu prezentovat, jak chce.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec a předseda strany En Marche! Stanislas Guerini

Francií hýbe hrozba pučem

Ve Francii platí přísná forma sekularismu zvaná „laicite”, která je důsledkem sto let trvajícího boje o moc mezi státem a katolickou církví.

Zatočte s islamisty, nebo zjednáme pořádek. Macronovi už hrozí i vojáci ve zbrani

Evropa

„Nápadné” náboženské symboly jsou zakázané i ve školách, část Francouzů – zejména těch stranících pravici – by si přála zákaz rozšířit i na veřejná prostranství.

Francouzští komentátoři si všímají, že se v poslední době snaží prezident Macron ukročit ze svého centrismu poněkud doprava. Podle médií je to tím, že si úřadující prezident uvědomuje, že ho krajně pravicová kandidátka na prezidentku Marine Le Penová může příští rok ve volbách porazit.

Zákony země nad islám. Francouzští muslimové přijali chartu sekulárních hodnot

Evropa

Macron se mimo jiné snaží omezit vliv radikálního islámu v zemi. Minulý rok například nakázal představitelům francouzských muslimů vypracovat chartu republikánských hodnot. Dokument odsuzuje politický islám a přijímá rovnost pohlaví.

To ale část veřejnosti neuklidnilo. V dubnu sepsali generálové ve výslužbě otevřený dopis, ve kterém vyzývají vládu, aby proti islamistům zakročila, nebo přistoupí k puči. Nedávno je dalším otevřeným dopisem podpořili i aktivní vojáci.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Reklama

Výběr článků

Načítám