Hlavní obsah

Zákony země nad islám. Francouzští muslimové přijali chartu sekulárních hodnot

Novinky, drk
Paříž

Představitelé francouzských muslimů podpořili chartu republikánských hodnot, kterou prezident Emmanuel Macron zadal vypracovat. Informoval o tom server Euronews. Dokument odsuzuje politický islám a přijímá rovnost pohlaví. Zároveň by měla vzniknout Národní rada imámů, která by kazatelům víry udělovala akreditaci.

Foto: Profimedia.cz

Setkání CFCM a prezidenta Macrona v Elysejském paláci

Článek

Francouzská rada muslimské víry (CFCM) na textu pracovala posledních šest týdnů. Finální znění zatím neuveřejnila, nicméně v prohlášení uvedla, že „znovu zdůrazňuje slučitelnost muslimské víry s principy republiky, včetně sekularismu a oddanosti francouzských muslimů vůči jejich plnému občanství”.

Charta zároveň odsuzuje zneužití islámu pro politické účely a uvádí, že každý francouzský občan, včetně muslimů, musí respektovat zákony země jako nadřazené všemu ostatnímu. Mezi ty dokument uvádí rovnost pohlaví, svobodu vyznání a odmítání diskriminace.

CFCM se zavazuje k co nejrychlejšímu vytvoření Národní rady imámů. Právě to byla jedna z podmínek prezidenta Macrona. Rada by měla mít pravomoc imámům a dalším duchovním vůdcům vydávat (a odebírat) oficiální akreditace.

Posílení republikánských hodnot

Charta jde ruku v ruce se snahou vlády posílit republikánské sekulární hodnoty. Součástí toho je návrh zákona, který má za cíl ukončit zahraniční financování náboženských aktivit a zakázat imámům se školit v zámoří.

Ultimátum Macrona: republikánský islám

Evropa

Současně by měla být omezena praktika domácího vzdělávání, které si podle vlády někteří muslimové interpretují tak, že mohou své potomky posílat do nelegálních zařízení, kde se děti radikalizují.

Debatu o „osvíceném islámu” nastartovala říjnová vražda francouzského učitele dějepisu Samuela Patyho, který na semináři o svobodě vyjadřování dětem ukazoval karikatury proroka Mohammeda.

Jestli má problémy s muslimy, tak ať jde k psychiatrovi, vzkázal Erdogan Macronovi

Evropa

Jak uvádí server Euronews, snaha o boj s radikálním islámem se nesetkala s pochopením v některých zemích, kde tvoří muslimové většinu.

Na podzim proti Macronovi demonstrovaly tisíce muslimů, pálily jeho fotky a volaly po bojkotu francouzských výrobků. Podle nich je francouzský prezident „islamofobem”.

Reklama

Výběr článků

Načítám