Hlavní obsah

Schüsselova vláda mlčí o Temelínu a chce usmíření s ČR

Novinky, Jan Kovařík, ČTK
VÍDEŇ

Vládní prohlášení přednesené ve čtvrtek v rakouském parlamentu staronovým lidoveckým (ÖVP) kancléřem Wolfgangem Schüsselem neobsahuje zmínku o Temelínu ani o dekretech prezidenta republiky, ale hovoří o usmíření s ČR.

Foto: Jiří Růzha

Klaun Kristyán uvádí 1.ročník poutě s názvem Sami sobě

Článek

"Aktivní evropská politika je důležitým bodem této vlády," prohlásil kancléř, který uvítal rozšíření EU a v souvislosti se sousedy zdůraznil, že je "nutné smíření v česko-rakouských vztazích". Vyslovil se pro odchod od atomové energie a byl neústupný, pokud jde o průjezdy kamiónů přes západní Rakousko. Jedním z cílů politiky jeho kabinetu je "dovést zemi do roku 2010 mezi tři nejvyspělejší státy EU".

To však podle něj vyžaduje některé oběti - zrušení předčasného odchodu do důchodu, finanční spoluúčast občanů při zdravotní péči, zvýšení některých správních poplatků či přezkoumání méně potřebných státních výdajů.

Schüssel hodlá koupit stíhačky

Vláda trvá na nákupu nových nadzvukových stíhaček, na správní reformě, má v úmyslu zkrátit základní vojenskou službu ze sedmi na šest měsíců, chce organizačně sjednotit armádu, četnictvo a celní správu a pokud jde o ekonomiku, mělo by ročně vzniknout na 30 tisíc nových podniků, zejména menších.

Sociální demokraté vládě vyčítají málo odvahy

Rezervovanější přístup k rozšiřování EU představil šéf poslaneckého klubu koaličních Svobodných (FPÖ) Herbert Scheibner, podle něhož vláda musí v unii prosazovat rakouské zájmy, a to včetně jaderných elektráren a obrany zájmů poválečných "vyhnanců".

Šéf soc. dem. (SPÖ) Alfred Gusenbauer vládě vyčetl, že projevila naprostý nedostatek odvahy a namísto zásadních systémových změn se v reformách zaměřila hlavně na zvýšení finanční zátěže občanů a na utrácení miliard eur za bojová letadla. Vzhledem k tomu, že vláda ÖVP/FPÖ nemá v parlamentu dvoutřetinovou většinu potřebnou ke schválení rozšíření EU, nabídl jí konstruktivní spolupráci, pokud kabinet nebude pomíjet názory poslanců.

Diskuse trvala až do večerních hodin. Parlament byl přitom obehnán policejními zábranami, které měly znemožnit přístup protestujících do blízkosti budovy. Nasazeno bylo na 600 policistů a další stovky jich měly pohotovost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám