Hlavní obsah

Šaría bude jednou platit po celém světě, řekl Tálibánec stanici CNN

Novinky, drk
Kábul

Reportérce stanice CNN se podařilo v neděli získat exkluzivní přístup k bojovníkům islamistického hnutí Tálibán sídlícím na někdejší americké vojenské základně v Ghazní. Jeden z tálibánských vůdců Muhammad Arif Mustafa uvedl, že islám jednou zvítězí a islámské právo šaría bude všude.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Tálibánu

Článek

„Mudžahedíni (muslimové angažovaní ve „svaté” válce, pozn. red.) jednou zvítězí a islámské právo nebude už jen v Afghánistánu, ale po celém světě. Nespěcháme. Věříme, že to jednou přijde. Džihád bude pokračovat do posledního dne,” řekl CNN Mustafa.

Tým okolo renomované reportérky Clarissy Wardové projížděl regionem a míjel základnu po základně s vyvěšenou bílou tálibánskou vlajkou, která symbolizuje nadvládu islamistického hnutí v zemi.

Vůdce islamistů v regionu Andar uvedl, že rozdíl mezi dnešním Tálibánem a Tálibánem z roku 2001 je v tom, že současné hnutí je více zkušené a disciplinované.

„Naše aktivity pokračují dobře, posloucháme rozkazy,” řekl stanici CNN.

Na vzdělání mohou dívky zapomenout

Obavy lidskoprávních organizací ohledně toho, jak se bude fundamentalistický Tálibán chovat k ženám, nechápe.

„Islám uděluje práva všem stejně. Ženy mají svoje vlastní práva. Dáme jim tolik práv, kolik jim dává Islám,” vysvětlil svůj pohled na rovnost pohlaví.

Rozvedené ženy se v Afghánistánu obávají nástupu Tálibánu

Zahraniční

Stanice CNN promluvila s několika ženami, které shodně vypověděly, že ženy a dívky rozhodně nebudou mít přístup ke vzdělání, až Tálibán definitivně převezme kontrolu nad celou zemí.

„Samozřejmě, že ne. Dívky nechodí do školy. Tálibán říká, že to je špatné,” sdělila jedna z žen Wardové v rozhovoru mimo kameru.

Reklama

Výběr článků

Načítám