Hlavní obsah

Saddám Husajn vyslechl před soudem obvinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn stanul ve čtvrtek před soudem, kde mu jeden ze soudců přečetl obvinění ze zločinů, jichž se údajně dopustil během své vlády. Videonahrávku se Saddámem sedícím před tribunálem zveřejnila arabská satelitní televize Al-Arabíja.

Článek

Saddám během slyšení několikrát protestoval proti proceduře a přerušoval soudce, který jej obvinil mimo jiné z nezákonného zabavování majetku iráckým Kurdům a šíitským muslimům.

"Je to hra. Jsem zadržován iráckou vládou nastolenou Američany," řekl. Zároveň tvrdil, že mu nebylo dovoleno se setkat se svým obhájcem kromě slyšení. Dodal, že mu nebylo předem řečeno, kdy se slyšení uskuteční.

Osmašedesátiletý bývalý diktátor je od prosince 2003 v americkém vězení poblíž bagdádského letiště. Je obviněn ze zločinů proti lidskosti, likvidace politických odpůrců a utlačování Kurdů a šíitů. Konkrétně tribunál pracuje zhruba na tuctu případů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám