Hlavní obsah

Irácký soud zveřejnil záznam Saddámova výslechu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Svržený irácký prezident Saddám Husajn byl vyslechnut soudcem speciálního iráckého tribunálu. Ten tuto informaci zveřejnil v pondělí zároveň s filmem dokumentujícím výslech Saddáma a dalších členů jeho někdejší vlády, oznámila agentura Reuters.

Článek

Na videozáznamu, který kromě arabské televize Al-Arabíja odvysílaly i další stanice, působí Saddám unavenějším dojmem, než při posledním televizním přenosu z výslechu z loňského léta, konstatuje agentura DPA. Zveřejnění záznamu povolil vyšetřující soudce Rad Džuhi, který je pověřen přípravou procesu se Saddámem. Nebylo však uvedeno, kdy a kde byl záznam pořízen. Saddám je na něm zachycen v bílé rozhalence a tmavé vestě, jak sedí proti Džuhimu a odpovídá na jeho otázky.

Výslech bývalého iráckého diktátora se soustředil na masakr desítek mužů ze šíitské vesnice Dudžail, kde Saddám Husajn přežil v roce 1982 pokus o atentát. Po zmařeném útoku na svou osobu nechal exprezident bombardovat centrum obce a popravit desítky mužů. Ženy a děti byly převezeny do tábora v poušti, kde mnoho z nich zemřelo v důsledku mučení a nelidských podmínek svého věznění.

Tento případ je relativně drobným incidentem mezi zločiny, z nichž je irácký exprezident obviněn; podle agentury Reuters však zaznívají spekulace, že má být použit jako test v brzkém soudním procesu. xx Saddám je v iráckém vězení od prosince 2003, kdy ho dopadli v úkrytu američtí vojáci. Loni 1. července vyslechl v Bagdádu obvinění z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Soudní slyšení označil za frašku.

Jak řekl 31. května irácký prezident Džalál Talabání zpravodajské televici CNN, měl by soudní proces se Saddámem Husajnem začít do dvou měsíců. Uvedený termín potvrdil o čtyři dny později i irácký vyšetřující soudce Rad Džuhi, pověřený přípravou procesu. Uzavřeno už prý bylo 12 bodů obžaloby, které mohou vést k odsouzení exdiktátora na doživotí nebo k vynesení trestu smrti.

Představitelé speciálního iráckého soudu a jejich američtí poradci předtím ovšem označovali za pravděpodobnější termín Saddámova procesu rok 2006 a i nyní zdůrazňují, že termín zahájení procesu stále ještě stanoven nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám