Hlavní obsah

Ruský novinář Pasko předčasně propuštěn z vězení

Novinky, Jan Horák, RIA-Novosti, DPA
MOSKVA

Ruský vojenský novinář Grigorij Pasko (40) byl ve čtvrtek po odpykání dvou třetin trestu předčasně propuštěn za dobré chování z vězení, kam se dostal za údajné prozrazení bojeschopnosti ruské armády. Soud ve městě Ussurijsk na ruském Dálném východě vyhověl žádosti právníků o jeho podmínečné propuštění. Sdělil to jeho obhájce Ivan Pavlov.

Foto: František Zemek

Zaměstnanci londýnského metra poskytují cestujícím veškeré potřebné informace.

Článek

Jako první krok na svobodě bývalý novinář oznámil, že chce nadále usilovat o zrušení rozsudku, kterým byl odsouzen za údajnou špionáž ke čtyřem letům vězení.

Právník Anatolij Pyškin oznámil, že vězeňská správa dala již minulý týden na vědomí, že nemá proti Paskově předčasnému propuštění námitky. To je podle ruských zákonů nutné pro podmínečné propuštění.

Informoval o znečišťování moře

Pasko předal v roce 1997 japonské televizi NHK videozáznamy zachycující, jak ruské námořnictvo znečišťuje chemickým a jaderným odpadem volné moře bohaté na zásoby ryb. V soudním procesu byl obžalován z prozrazení stavu bojeschopnosti ruské tichomořské flotily. Nakonec jej soud uznal vinným, že se nelegálně zúčastnil tajné schůzky velitelů flotily, na níž se diskutovalo o výsledcích taktických námořních manévrů, a že měl u sebe doma poznámky, které si na schůzce udělal. Další čtyři body obžaloby soudce označil za nepodložené.

V prosinci 2001 byl Pasko odsouzen za špionáž ke čtyřem letům vězení a ke ztrátě vojenské hodnosti. Do výkonu trestu mu byla započítána i vyšetřovací vazba.

Rozsudkem se Rusko ztrapnilo

Rozsudek nad Paskem byl v zahraniční i v samotném Rusku pokládán za útok proti svobodě projevu. Novinář proto loni v březnu odmítl své omilostnění, protože by to podle něj znamenalo přiznání viny. Výbor na ochranu novinářů se sídlem v New Yorku označil rozsudek proti Paskovi za nespravedlivý a trapný pro Rusko.

Prokuratura nyní kritizovala rozhodnutí soudu propustit Paska již po dvou letech a osmi měsících vězení. Podle ní tím, že novinář neuznává svou vinu, chybí jedna z právních podmínek pro předčasné propuštění z vazby. Paskovo propuštění naproti tomu uvítali ruští obránci lidských práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám