Hlavní obsah

Ruský maniak brutálně znásilňoval dívky, teď je celebritou. Oběti jsou zděšené

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko

Když Jekatěrině Martynovové bylo 14 let, stala se počátkem tisíciletí společně s další nezletilou dívkou obětí únosu. Obě je držel téměř čtyři roky zavřené v podzemním betonovém bunkru muž známý jako skopinský maniak a brutálně je tam znásilňoval. Po sedmnácti letech vězení Viktora Mochova (70) tento měsíc z vězení propustili. K úžasu obětí se z něj hned stala mediální hvězda.

Ksenija Sobčaková rozhovor s Viktorem Mochovem zveřejnila na svém YouTube kanále.

Článek

Zatímco Jelena Samochinová, které v době únosu bylo 17 let a která v bunkru porodila dvě děti, o zveřejnění případu nestála, Jekatěrina děsivý příběh popsala před léty v knize a věřila prý, že se tak od hrůzných zážitků oprostí. Nyní je však zděšená z toho, jaká poptávka je po násilníkovi, jenž se dostal na svobodu a „vychutnává“ si zločin v rozhovorech s novináři.

„Ničeho nelituje, netrápí se. Prostě se jen ukájí svou slávou,“ komentovala rozhovor s Mochovem, který na YouTube jen pár dnů po mužově propuštění rozvířil bouřlivou diskusi.

Pytel peněz. Výčitky žádné

Mochov se médiím pochlubil, že za rozhovory už dostal „celý pytel peněz“. Netají se nadšením z nečekané „popularity“ a nemíní prý zpytovat svědomí.

„Sám jsem se stal zajatcem. Bál jsem se je (dívky) propustit, aby mě neudaly. Měl jsem je rád. Trápil jsem se a ony se trápily také,“ tvrdí s tím, že není žádný maniak a nikdy netoužil zabíjet. „Nemám špatné vlastnosti. Jen jsem trochu šlápl vedle,“ dodal.

Brit měl chuť na zakázaný vztah, tak znásilnil svou sestru

Zahraniční

Tvrdil přitom, že se o dívky v době únosu dobře staral a dokonce jim plnil přání. Jekatěrině prý kupoval barvy, aby mohla malovat, zatímco Jeleně nosil učebnice angličtiny. Ve filmu se svěřuje, že se do Jekatěriny zamiloval a chtěl by ji zase vidět.

Zavařil si také výrokem, že „se bude muset postarat“ o Jelenu, starší z obětí, která podle něj nemůže otěhotnět, zatímco jemu v bunkru porodila dvě děti. To oběti považují za vyhrožování a Martynovová muže už žalovala.

Rozhovor natočila exkandidátka na prezidentku

Rozhovor s Mochovem, který se po odpykání trestu vrátil do města Skopin, asi 300 kilometrů od Moskvy, v jeho domě natočila Ksenija Sobčaková, bývalá kandidátka na ruského prezidenta a novinářka proslulá skandály. Na YouTube její více než hodinový film vidělo přes 2,5 milionu uživatelů.

Čtyři mladíci v Německu znásilnili 13letou dívku

Evropa

Kritici jí vytýkají, že na maniakovi vydělává a dělá z něj hrdinu. Mají přitom za to, že „popularizuje násilí“ a „nahrává pedofilům“. Vyšetřovací výbor (obdoba FBI) nařídil v reakci na bouřlivé ohlasy prozkoumání obsahu filmu a politici vyzývají k přijetí zákona zakazujícího rozhovory s vrahy a maniaky.

Sobčaková však tvrdí, že „zkoumá hranice dobra a zla“. „Je špatný ten novinář, který nevyužije šanci udělat rozhovor s Hitlerem,“ napsala na sociální síti.

Reklama

Výběr článků

Načítám