Hlavní obsah

Rusko vyvlastní půdu na Krymu a v Kaliningradu

– Rusko
Právo, Eva Turečková

Podle dekretu ruského prezidenta Vladimira Putina „cizinci a zahraniční firmy“ nově nesmějí vlastnit půdu na Krymu, v Sevastopolu, v Astrachaňské a Kaliningradské oblasti. Dokument, vztahující se na „pohraniční regiony Ruska“, vstoupil v platnost tuto sobotu.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Pozemky, které jsou podle ruských úřadů v majetku cizích státních příslušníků nebo zahraničních firem, stát nuceně prodá a znárodní.

Putin podepsal dekret, který se týká většiny pobřežních krymských okresů, včetně letovisek Jevpatorija, Kerč, Jalta a Sudak před rokem. Tehdy šlo o 11,5 tisíce pozemků, vlastněných převážně Ukrajinci, ale také občany Běloruska, Německa, Kazachstánu, Izraele, Litvy, Austrálie, Sýrie, Vietnamu, Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie.

Podle Kyjeva je „dekret 201 právně bezvýznamný“ a pro Ukrajinu nemá legislativní důsledky. „Po obnovení suverenity našeho státu budou poškozená práva zákonných vlastníků pozemků narovnána,“ citoval Oleha Nikolenka, mluvčího ukrajinského ministra zahraničí, server RBK Ukrajina.

Napjaté vztahy má Rusko nejen s USA, ale i s Británií

Zahraniční

Soudy o domy

Podle Kyjeva jde o krok směřující k útlaku a vytěsňování ukrajinského obyvatelstva z poloostrova. Ukrajina už dříve uvedla, že napadne výnos u mezinárodních soudů.

Ruské úřady prodají pozemky za cenu stanovenou místním soudním znalcem a částku vyplatí stávajícím vlastníkům.

V dekretu se hovoří pouze o půdě, nikoliv o nemovitostech, které na ní stojí. Část pozemků je zastavena nejen domy, ale i komerčními objekty. O jejich osudu rozhodnou soudy. Podle kremelského právníka pro otázky Krymu Alexandra Molochova úřady domy nezkonfiskují, ale omezí práva cizinců, jak s nimi nakládat: nebudou je moci zdědit ani získat v rámci majetkového vypořádání mezi manžely.

Reklama

Výběr článků

Načítám