Hlavní obsah

Rusko dokončuje druhou vakcínu, chystá třetí

Právo, ČTK, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stoprocentní účinnost vak­cíny EpiVakKorona oznámil v minulých dnech ruský dozorčí úřad Rospotrebnadzor. Podle agentury TASS to potvrdily první a druhá fáze klinických studií látky, již vyvinulo sibiřské výzkumné centrum Vektor.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky s ruskou vakcínou Sputnik V (Gam-COVID-Vac)

Článek

Jde po Sputniku V o druhou vakcínu, kterou v Rusku zaregistrovali loni v říjnu. Masová výroba má začít únoru. Vláda na ni vyčlenila přes dvě mi­liardy rublů (přes 570 mil. Kč).

Premiér Michail Mišustin sdělil, že ministerstvo zdravotnictví již obdrželo doklady k registraci další, třetí vakcíny, na které pracuje Čumakovovo vědecké středisko a má pracovní název ČuVak.

Rivalita stranou. Sanofi poskytne své linky k výrobě vakcíny od BioNTechu pro EU

Koronavirus

Podle dostupných zdrojů bylo ve světě dosud plně nebo pro nouzové používání schváleno devět vakcín proti novému typu koronaviru. Kromě zmiňovaných dvou ruských jsou to  látky od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, z Číny pak pocházejí vakcíny od firem Sinopharm, Sinovac a CanSino, Indie má vakcínu Covaxin.

Ve fázi klinického hodnocení je v současnosti podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 50 dalších vakcín.

Reklama

Výběr článků

Načítám