Hlavní obsah

Rusko chce vojákům zakázat chytré mobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany zvažuje zákaz používání chytrých mobilních telefonů v centrálním aparátu, na velitelství i u vojenských jednotek. Místo „smartphonů” by vojáci měli používat nejjednodušší tlačítkové mobily, které neumějí ani fotografovat, ani natáčet videa. Zvládnou však odeslat krátkou textovou zprávu a mají vestavěnou svítilnu.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci

Článek

Ministerstvo chce tímto způsobem zamezit úniku citlivých informací, uvedl list Kommersant s tím, že zákaz by mohl platit už od 1. března. Podle deníku, který se odvolává na anonymní zdroje z generálního štábu a vedení ministerstva, se nové omezení v ozbrojených silách připravuje už několik měsíců ve spolupráci s tajnými službami, odpovědnými za ochranu státního tajemství.

Nedávno náčelník osmého oddělení generálního štábu, které zodpovídá za informační bezpečnost a šifrování, generálporučík Jurij Kuzněcov sestavil přehled mobilních zařízení, které je povoleno používat. Seznam čítá jedenáct mobilů čtyř různých výrobců (Nokia, TeXet, Alcatel a Samsung), jejichž cena se pohybuje od 688 do 2313 rublů (od zhruba 250 do 830 Kč) a které splňují hlavní požadavky, včetně zabudovaného budíku či možnosti připojení sluchátek.

Ministerstvo podle deníku v posledních letech zažilo nemálo problémů kvůli únikům informací: například během vojenského obsazení Krymu si vojáci na památku pořizovali fotografie v ukrajinských kasárnách, které posléze kolovaly po sociálních sítích a internetu. Snímky se pak na Západě využívaly jako důkazy ruské agrese, podobně jako obrázky pořízené na bojišti v Donbasu na východě Ukrajiny.

Naposledy vyvolaly rozruch fotografie poškozených letounů po minometném ostřelování ruské letecké základny v Sýrii, které pořídil jeden z vojáků svým mobilem. [celá zpráva] Od zákazu si ministerstvo také slibuje, že pomůže s úniky tajných dokumentů do médií.

Zřekněte se sociálních sítí

Již koncem loňského roku ministerstvo „doporučilo” vojákům a civilním zaměstnancům, aby se zřekli sociálních sítí. V budoucnu by tento zákaz měl být zakotven v zákonu, ale podle deníku se dá snadno obejít zřízením účtu pod falešným jménem. S mobily je situace o to složitější, že podle neoficiálních informací si i vedení resortu zvyklo na víceúčelové přístroje a moderních vymožeností se nikdo zříkat nemíní.

Chystaný zákaz se navíc podle jednoho nejmenovaného důstojníka dá také obejít: koupí se jednoduchý mobil, který má voják stále u sebe, aby jej v případě potřeby ukázal náčelníkům, ale v kapse má i chytrý telefon s vypnutým zvoněním. Reakci ministerstva se listu získat nepodařilo.

Skupina investigativních novinářů Bellingcat na základě snímků z mobilních telefonů na sociálních sítích vystopovala celou cestu ruské protiletadlové rakety i dvou desítek ruských vojáků, kteří se v červenci 2014 údajně podíleli na sestřelení malajsijského civilního boeingu z letu MH17 s téměř třemi stovkami lidí na palubě.

Podle Bellingcat boeing sestřelila na východě Ukrajiny protiletadlová raketa Buk, pocházející původně od 53. protiletadlové raketové brigády, dislokované nedaleko Kurska v centrálním Rusku. Rusko a separatisté jakýkoli podíl na tragédii popírají.

Mapy amerických základen

O tom, co vše mohou moderní telefony nechtěně prozradit, se nedávno přesvědčila americká armáda. Tehdy vyvolal bezpečnostní riziko jednoduchý program pro milovníky joggingu a jízdy na kole Strava. Kvůli jeho využívání vojáky se dostaly přes aplikaci na veřejnost i cesty, které využívají při běhu na základnách, a to včetně těch utajených v Sýrii a v Afghánistánu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám