Hlavní obsah

Rusko chce řešit čečenskou otázku s Evropou

– BERLÍN

Rusko je připraveno podílet se na řešení čečenské otázky s evropskými partnery a začít se splácením svých dluhů. Takové jsou výsledky dvoudenní schůzky ruského prezidenta Vladimira Putina s německým kancléřem Gerhardem Schröderem, jež v úterý skončila ve Šlesvicku-Holštýnsku.

Foto: Jan Řehounek

Dětští návštěvníci jsou nadšení.

Článek

Po včerejším jednání na renesančním zámku Gottorf nedaleko Schleswigu, kam oba státníci dojeli z Hamburku vlakem, Putin překvapivě prohlásil, že je připraven spolupracovat s evropskými partnery na řešení čečenské otázky.

"Máme dost problémů, jsme ale připraveni o nich hovořit," připustil Putin. Zdůraznil také, že Rusko musí lépe informovat své partnery a víc vysvětlovat, co se v zemi děje.

Bylo to vůbec poprvé, co ruský prezident připustil možnost zapojení mezinárodního společenství do řešení vleklého konfliktu v této severokavkazské republice.

Zároveň se na tiskové konferenci plynnou němčinou obořil na několik desítek demonstrantů, kteří před zámkem protestovali. "V Čečensku už tři roky žádná válka není, jděte domů. Hezké Vánoce," vzkázal jim ruský prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám