Hlavní obsah

Rusko čelí dalším „měkkým“ sankcím. Ve výhledu jsou „tvrdé“

Právo, Alexandra Malachovská

Nové americké sankce uvalené na Rusko jako trest za pokus o otravu britského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Juliji jedem „novičok“ vstoupily tento týden podle očekávání v platnost.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Web administrativy USA zveřejnil dokument, který zmiňuje například zákaz prodeje zbraní, vývoz zboží a technologií dvojího určení, včetně dronů a elektroniky či „citlivých“ technologií, jakož i zákaz poskytovat Rusku zahraniční pomoc, s výjimkou humanitární.

Podle expertů nepředstavují zatím nové restrikce reálnou hrozbu pro ruskou ekonomiku. Ruské ministerstvo průmyslu a obchodu již nicméně pohrozilo odvetnými opatřeními.

„První kolo sankcí je relativně měkké,“ napsala agentura TASS s tím, že obsahuje řadu výjimek, jež se týkají kosmu, cestování či „pomoci ruskému lidu“. Připustila ale, že druhé kolo bude „velmi tvrdé“ a může znamenat omezení nebo i zrušení diplomatických vztahů, zákaz jakéhokoli exportu amerického zboží do Ruska s výjimkou potravin či zamezení vývozu ruské ropy a ropných produktů do USA.

Z drakonických až na pekelné?

Druhá etapa se očekává v listopadu, pokud se Rusko nezaváže, že nebude vyrábět a využívat chemické zbraně a neumožní zahraničním pozorovatelům kontrolu svých továren.

Podle televize Rossija „Washington zvolil pro jednání s Moskvou jazyk ultimát“.

Ruské ministerstvo zahraničí již v minulosti dalo najevo, že sankční požadavky jsou „nesplnitelné“. „Všichni to dobře chápou. Cílem je ale ukázat, že USA nestrpí žádné kroky, jež nezapadají do jejich představy toho, co je správné a co ne,“ řekl náměstek ministra Sergej Rjabkov.

Ruské úřady označovaly v minulosti dosavadní balíček sankcí za „drakonický“. Ruská redakce BBC v narážce na toto označení poznamenala, že nyní se ve Spojených státech již projednávají i „pekelné sankce“.

Upozornila, že jde o zákon, který navrhla Kongresu skupina senátorů a jenž počítá se zákazem operací a zmrazením aktiv sedmi ruských bankovních struktur včetně bank Sberbank a VTB a se zákazem operací se státním dluhem. Obsahuje také výrazná ohraničení pro oligarchy a státní podniky.

Podle Kirilla Tremasova, experta ze skupiny Lokoinvest, přijetí takového zákona může být pro trhy kritické. Hlasování se však prý do listopadových voleb do Kongresu nepředpokládá.

Obrat klesá
Za letošní 1. pololetí tvořil obrat zboží mezi Ruskem a USA 11,8 miliardy dolarů.
V roce 2017 šlo o 23 miliardy dolarů.
Rusko dodává do USA především ropu a ropné produkty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám