Hlavní obsah

Ruská policie zadržela opozičního politika Kara-Murzu

Moskva

Ruská policie zadržela v pondělí večer v Moskvě opozičního politika Vladimira Kara-Murzu. Po sepsání protokolu strávil noc v cele, uvedl podle médií opozičníkův obhájce Vadim Prochorov.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Vladimir Kara-Murza

Článek

Policisté podle něj nedovolili zadrženému ani zavolat manželce. Kara-Murza je obviněn z neuposlechnutí pokynů policistů, za což mu hrozí až 15 dní za mřížemi. Ještě v úterý má být předveden před soud.

Politikův spolupracovník Ilja Jašin soudí, že Kara-Murza mohl být zatčen kvůli svým vyjádřením v tisku či na sociálních sítích proti válce s Ukrajinou.

Kara-Murza býval koordinátorem opozičního hnutí Otevřené Rusko, které založil někdejší nejbohatší Rus a později vězeň režimu Vladimira Putina Michail Chodorkovskij.

Šéfredaktora ruského listu Novaja gazeta zbili ve vlaku a polili barvou

Evropa

V letech 2015 a 2017 byl hospitalizován s příznaky otravy. Lékaři diagnostikovali selhávání ledvin, napojili jej na umělou ledvinu a uvedli do umělého spánku, připomněl list RBK.

Mezinárodní investigativní skupina Bellingcat, ruský server The Insider a časopis Der Spiegel při svých vyšetřováních dospěly loni k závěru, že za dvěma pokusy o otravu Kara-Murzy, stejně jako v případě otravy známého kritika Kremlu Alexeje Navalného, stála ruská tajná služba FSB.

Reklama

Výběr článků

Načítám