Hlavní obsah

Rumsfeld překvapil vojáky v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HADÍSA

Vojáky na letecké základně poblíž iráckého města Hadísa navštívil v neděli překvapivě americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Během návštěvy uvedl, že s blížícími se lednovými volbami, bude násilí v Iráku pravděpodobně narůstat. USA proto nebudou snižovat počet vojáků v zemi.

Foto: Marie Doležalová, Kafé a cigárko
Článek

Ministr řekl, že USA a jejich spojenci podstupují v boji s povstalci zkoušku vůle, kdo dokáže déle vytrvat. "(Povstalci) vědí, že nás nemohou vojensky porazit. Je to souboj vnímání. Doufají, že přimějí členy koalice k přesvědčení, že bolest, ošklivost a náročnost úkolu jsou prostě příliš velké," řekl Rumsfeld v projevu k 1500 vojákům.

Prohlásil, že pokud by koalice v Iráku byla poražena, stala by se země výcvikovou základnou pro teroristy. V Iráku je 160 tisíc zahraničních vojáků, z toho 138 tisíc Američanů. Irácké bezpečnostní složby tvoří nyní 100 tisíc lidí.

Ministr si nechá situaci objasnit přímo

Rumsfeld se v rámci návštěvy setkal s iráckým ministrem obrany Hazímem Šalaanem. Hlavním cílem cesty je ale setkání s velitelem amerických sil v Iráku Georgem Caseym.

"Je to příležitost vysvětlit své představy... také si nechat vyjasnit od Caseyho a dalších velitelů, jak se vyvíjejí irácké bezpečnostní síly a situace před volbami," uvedl ministrův mluvčí Lawrence Di Rita.

Rumsfeld přiletěl z Bahrajnu, blízko kterého jednal v sobotu o vývoji v Iráku na palubě letadlové lodi John F. Kennedy v Perském zálivu se svými protějšky z 18 spojeneckých zemí, včetně Česka.

Reklama

Související témata:

Související články

Sadrovy milice navrhly příměří v Bagdádu

Příměří v bagdádské čtvrti Sadr, případně i v jiných oblastech Iráku, navrhli šíitští ozbrojenci irácké prozatímní vládě. Oznámil to ve čtvrtek vysoký...

Výběr článků

Načítám