Hlavní obsah

Rumsfeld: Nemáme důkazy o vazbách Iráku s al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld v pondělí přiznal, že neexistují "pevné a spolehlivé důkazy" o spojení bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna s teroristickou organizací al-Kajdá. Po zbraních hromadného ničení padl tak další argument k invazi do Iráku.

Foto: Lenka Pokorná

Moderní provoz českobudějovické společnosti Kern-Liebers CR nabízí mladým strojařům perspektivní uplatnění.

Článek

"Byl jsem svědkem, že se výzvědné služby nemohly na povaze vztahů mezi Husajnem a al-Kajdá shodnout," řekl Rumsfeld komisi pro zahraniční politiku. Trvalo to podle něj rok a mělo to často až legrační aspekty.

"Co se mě týče, neviděl jsem žádné pevné, spolehlivé důkazy o jejich stycích," zdůraznil ministr. Pouze nedávno údajně četl zprávu rozvědky o "jisté osobě, která měla styky s al-Kajdá a pobývala v Iráku i mimo".

Označil zprávu za "trýznivý popis" všemožných i nemožných vztahových možností, který však "nepředstavoval žádný pevný důkaz".

Bezpečnější svět?

Spojenecké síly pod vedením USA zahájily invazi do Iráku v březnu 2003 a svrhly Husajna. Jako argumenty pro tažení na Blízký Východ posloužily právě vazby režimu na al-Kajdá a údajná existence zbraní hromadného ničení.

"Tenkrát jsme měli informace, které jsme považovali za velmi spolehlivé. Byly o kontaktech mezi Irákem al-Kajdá trvajících desítku let a možných chemických a biologických kurzech pro agenty," řekl Rumsfeld.

"Nakonec se to vyvinulo tak, že jsme žádné zbraně hromadného ničení nenašli," dodal. Proč selhala rozvědka, neví. "Svět je ale o trochu bezpečnější, když je Husajn za mřížemi, než kdyby byl ještě u moci," uzavřel ministr.

Cheney: důkazy jsou

Rumsfeldova slova jsou v ostrém protikladu s prohlášením viceprezidenta Dicka Cheneyho. Ten již několikrát zopakoval, že vazby mezi Usámou bin Ládinem v čele al-Kajdá a svrženým iráckým diktátorem jsou "nevyvratitelné a ohromující".

"Kontakty lze vystopovat až do začátku 90. let," tvrdí Cheney s tím, že vazby procházely nejvyššími sférami.

Reklama

Související témata:

Související články

CIA: Irák nikdy přímo neohrožoval USA

Ředitel CIA George Tenet ve čtvrtek prohlásil, že jeho lidé nikdy neoznačili Irák za bezprostřední ohrožení Spojených států. CIA prý ani nikdo nenavedl,...

Výběr článků

Načítám