Hlavní obsah

Rozhořčený řecký premiér chce trestat odmítače migrantů včetně Česka

Právo, DPA, vpl, ZDF

Řecko chce vyzvat Evropskou unii, aby uvalila sankce na členské státy, které odmítají přijímat utečence. „Říkám to jasně: předložím otázku konkrétních sankcí pro evropské země, které se odmítají zúčastňovat spravedlivé distribuci na evropské úrovni,“ řekl státní televizi řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Mezi země, které uprchlíky odmítají, patří i Česko.

Foto: Costas Baltas, Reuters

Premiér Kyriakos Mitsotakis během zasedání řecké vlády.

Článek

Řecký premiér to prohlásil poté, kdy Atény navštívili představitelé Evropské unie s cílem zastavit vlnu běženců přicházejících z Turecka do přeplněných táborů na řeckých ostrovech v Egejském moři.

„Pobuřuje mě to. Je to akt pokrytectví,“ pokračoval Mitsotakis. „Nemůžete využívat výhody a nepřijímat tisíc nebo dva tisíce utečenců jako součást řízení této záležitosti v EU,“ dodal. V posledních týdnech, před příchodem chladných měsíců, vyvrcholila vlna migrantů z Turecka do Řecka. Na řeckých ostrovech Lesbos a Samos, které leží nejblíž Turecku a na nichž se nacházejí největší tábory, nastala krizová situace.

„Čekání na příděl chleba trvá dvě hodiny. Jeden záchod připadá na víc než sto lidí. Ve čtyřmístném stanu se tísní až šestnáct nocležníků,“ líčí německá televize ZDF podmínky v táboře Moria na Lesbu.

Hrozí opakování roku 2015

Bez společného nasazení evropských sil hrozí podle Horsta Seehofera, německého ministra vnitra, už brzy nová uprchlická krize. „Musíme našim evropským partnerům víc pomáhat při kontrole vnitřních hranic EU. Příliš dlouho jsme je v tom nechali samotné,“ řekl nedělníku Welt am Sonntag.

„Pokud to neuděláme, zažijeme uprchlickou vlnu jako v roce 2015 – možná i větší než před čtyřmi lety,“ varoval Seehofer, jenž minulý týden jednal s vládními činiteli v Aténách a v Ankaře.

Tábor na místě armádní základny
Tábor Moria na Lesbu je bývalá základna řecké armády.
Od roku 2015 slouží jako registrační středisko pro žadatele o azyl.
Kapacita tábora je tři tisíce lidí.
V současnosti se jich tam nachází 13 tisíc.
Zdroj: DPA

Reklama

Výběr článků

Načítám