Hlavní obsah

Romové chtějí blokovat hranice, rabování pokračuje

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Romský aktivista Jozef Červeňák v pátek odpoledne oznámil, že v pondělí budou Romové blokovat dopravu na dálnicích a hraničních přechodech. Romové ze zahraničí je údajně podpoří demonstracemi před slovenskými ambasádami. Jedna z nich se má uskutečnit také v Praze.

Foto: Archiv MČ Praha 5

V rámci Dnů neziskových organizací se představí několik desítek neziskovek, například i UNICEF

Článek

V SR jinak pokračuje rabování. První případ hromadné krádeže Romů zaznamenali dnes odpoledne v obci Rovinka u Bratislavy. Je to první podobný případ na západním Slovensku. Policie začala okamžitě rozsáhlou pátrací akci.

Televize TA3 tvrdí, že do potravin vešla skupina osmi Romek. Jedna z nich si objednala polévku a tím odvedla pozornost prodavačky. Ostatní zatím vzaly z chladících boxů větší množství masa a z regálů šampaňské.

Když na jejich počínání upozornil prodavačku jeden ze zákazníků, Romky opustily prodejnu a nastoupily do tří automobilů, kde na ně čekali další Romové. Vozidla odjela směrem na Šamorín. Podle poznávacích značek to nebyli místní Romové, ale z okresu Nové Zámky.

Žhář konal omylem?

V obci Raslavice v okrese Bardejov na severovýchodě Slovenska vyšetřuje policie zatím nejvážnější incident od začátku romského rabování.

V noci na pátek tam kdosi vykradl a vzápětí zapálil prodejnu potravin. Obchod podle vyšetřovatelů vzplál náhodou - 20letý Rom, pravděpodobný žhář, byl hned ráno zatčen.

Ukradl potraviny, alkohol a cigarety za 2000 korun, ale způsobil škodu 1,4 miliónu. Podle prešovské policejní mluvčí Magdalény Fečové mu hrozí až pět let vězení.

"Oheň se vznítil, když vybíral peníze z pokladny a svítil si zápalkou. Hořící zápalka mu spadla do pokladny a pokladna se vznítila," uvedla mluvčí.

Starosta obce je z této události nešťastný a říká, že až doposud byl v Raslavicích klid. Je to zatím nejvyšší škoda, jakou Romové způsobili od začátku svých protestů proti sníženým sociálním dávkám.

O rabování prý nešlo

Jak informovala televize TA3, Romům tentokrát nešlo jen o rabování, ale i o ničení majetku. Na podlaze v obchodě i v okolí jsou totiž rozsypané potraviny, které pachatelé ani nevzali s sebou.

Potraviny jsou zcela zničeny. V jedné části prodejny v důsledku požáru spadla část stropu. Je to zatím nejvyšší škoda, jakou Romové způsobili od začátku svých protestů proti sníženým sociálním dávkám.

Do obce přijela policie, která zadržela údajného pachatele - mladého Roma. Ostatní Romové z osady tvrdí, že o ničem neví a jediným viníkem je zadržený muž.

"Konal na vlastní pěst, my o tom nic nevíme, my jsme tam vůbec nebyli," tvrdí Romové. Policie pachatele v těchto chvílích vyslýchá a zajišťuje stopy na místě činu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám