Hlavní obsah

Slovenská vláda schválila nasazení tisícovky vojáků

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Rabováním Romů na východě Slovenska se v úterý večer zabývala vláda Mikuláše Dzurindy. Jedním z návrhů je i nasazení armády. Ministr vnitra Vladimír Palko požádal ministra obrany Juraje Lišku o 1000 vojáků. Ti by měli vytvořit společné hlídky s policií. Ministři tento návrh schválili.

Foto: Tomáš Dvořák, VZS ČČK Český Krumlov

Start nejmladších

Článek

Již nyní je jisté, že se do Košického, Prešovského a Bánskobystrického kraje přesune 1443 policistů a 654 vojáků. Ve středu bude podle ministra vnitra kvůli chystaným protestům Romů v pohotovosti 20 tisíc policistů na celém Slovensku. Ministr mnohým mužům zákona zrušil dovolenou.

Speciální jednotka u Trebišova

Situace se vyostřila v úterý v osadě u Trebišova, kde Romové zaútočili kameny na policistu. Trebišovskou osadu poté obsadila speciální jednotka s vodními děly. Od neděle skončilo v policejních celách přes padesát Romů. Muži zákona zatím zadrželi v obci Trhoviště dvanáct mužů a stejný počet žen, kteří rabovali. Další případy podle ministra vnitra zaznamenala policie v Čaklově v okrese Vranov nad Toplou a v Zemplíně nedaleko Trebišova.

Dalších dvě desítky Romů byly zadrženy v úterý ráno za protesty v Trebišově (asi 50 kilometrů od Košic), kde se v pondělí večer střetlo zhruba 400 Romů s 250 policisty. Ozbrojené jednotky tam zasáhly v pondělí v podvečer proti demonstraci na hlavním náměstí.

Akce nebyla povolená, policie vytlačila Romy z centra města. Dva z mužů zákona utrpěli zranění a museli být ošetřeni. Byla navíc poškozena dvě policejní auta a několik budov. Zraněno je i několik Romů.

Po půlnoci přišel na místo ministr vnitra Vladimír Palko, který ještě v noci telefonicky informoval prezidenta Rudolfa Schustera o událostech v Trebišově.

Opět rabování

Romům se při ústupu z náměstí podařilo vyrabovat uzamčené potraviny Joko a následně se stáhli do své čtvrti. Romskou čtvrť v Trebišově poté obklíčila policie, speciální zásahová jednotka a hasičské vozy.

Do akce bylo zapojeno několik stovek policistů. Organizátory protestu policie zadržela a podle mluvčího ministerstva vnitra Borise Ažaltoviče budou někteří z nich pravděpodobně obviněni z trestních činů narušení veřejného pořádku. Majitel potravin, které Romové vyrabovali, prodejnu dočasně zrušil. Škodu odhadl na 100 tisíc korun.

Romové však tvrdí, že policie na ně bezdůvodně zaútočila. "Chtěli jsme jen upozornit, že naše děti hladoví. Nedají nám ani peníze, ani jídlo, ještě pošlou na nás policii," rozčiloval se mladý Rom. Někteří Romové však přiznali, že nešlo o demonstraci, ale o pokus vyrabovat obchody tak "jak to viděli v uplynulých dnech v televizi".

Protesty Romů se stupňují

Podle prezidenta Rudolfa Schustera se situace nebezpečně radikalizuje a v úterý chce vyzvat vládu, aby se tímto problémem urychleně zabývala. Zmocněnkyně vlády pro romské záležitosti Klára Orgovánová vyjádřila obavy, že protesty se budou stupňovat. "Pokud se pohne větší masa Romů nevím, jestli se jí podaří zvládnout," řekla.

Romové tvrdí, že projevují nespokojenost s omezením sociálních dávek, kterou prosadila pravicová vláda Mikuláše Dzurindy. Nový sociální systém má od 1. března přimět dlouhodobě nezaměstnané, aby se snažili hledat práci. Mnoho lidí z romské menšiny, ke které podle statistiků patří až 400 000 lidí, přitom dlouhá léta žije jen ze státní podpory a soustřeďuje se právě v regionech s největší nezaměstnaností. Ministr sociálních věcí Ľudovít Kaník tvrdí, že za protesty Romů stojí lichváři, kteří se obávají, že snížením sociálních dávek přijdou o velké peníze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám