Hlavní obsah

Slovenští Romové ohlásili stávkovou pohotovost a rabují dál

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZVOLEN

Stávkovou pohotovost "všech občanů SR odkázaných na sociální pomoc" ohlásil po sobotním zasedání Romského parlamentu ve Zvolenu jeho předseda Ladislav Fízik. Romští předáci tak reagují na "stále tíživější" situaci slovenských Romů, kdy po schválení nového zákona o sociálních dávkách začalo zejména na východním Slovensku rabování v prodejnách potravin.

Foto: Jiří Růzha

Velký vandr Prachovské skály 2014 - všichni účastníci tábora

Článek

Po sobotním nevydařeném pokusu o rabování v obci Trhoviště v okresu Michalovce se Romové vrátili k obchodu ve večerních hodinách, rozbili skleněnou výplň okna a podařilo se jim proniknout dovnitř. Policie po příchodu na místo zadržela 33 Romů a rozmístila je do cel v celém košickém kraji.

Podle Fízika se podobné reakce daly čekat. "Kromě vyhlášení stávkové pohotovosti mám mandát také k tomu, abych na středu 25. února svolal veřejné shromáždění Romů v každém městě a vesnici, kde naše komunita žije," uvedl Fízik.

Připravovaná shromáždění Romů mají ale mít klidný charakter. Romští předáci na nich mají vyzvat slovenskou vládu, aby přehodnotila zákon o sociálních dávkách. "Rodiče romských děti školou povinných současně nepřivedou své potomky na první vyučovací hodinu," upozornil romský předák.

Chtějí blokovat hraniční přechody

V případě, že protesty budou neúspěšné a příslušný zákon se nezmění, jsou Romové připraveni zahájit blokování hraničních přechodů a uspořádat rovněž hromadný protest před úřadem vlády v Bratislavě. "Nechceme rabovat a krást. Chceme pouze pracovat," reagoval na informace o nových případech krádeží Romů Fízik. "Lidi prostě žene hlad," řekl.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale popírá, že by tyto incidenty byly projevem zoufalství lidí. Mluvčí ministerstva Martin Danko v prohlášení označil rabování v obchodech za účelově organizovanou akci. Podle jeho slov mají na těchto akcích zájem zejména lichváři, kteří "snižováním sociálních dávek přicházejí o zdroj nekalých příjmů", a proto se snaží už dnes vyvolávat mezi romskými obyvateli hysterii.

Útokem na potraviny

Skupina asi padesáti Romů včetně dětí v pátek hromadně kradla potraviny z obchodů ve městě Čierna nad Tisou. Přitom napadli a zranili dvě prodavačky, které následně přivolaly policii. Ještě před příchodem policie se podařilo Romům ukrást potraviny za 50 tisíc Sk.

Další Romové se v sobotu pokusili vyrabovat potraviny v obci Trhoviště u Michalovců. Zabránilo jim v tom osm ozbrojených policistů se psy. Romové skandovali: "Chceme jíst!" a kladli policistům otázku, jak mají žít ze snížených sociálních dávek. Vyhrožovali, že vyrabují domy ostatních obyvatelů obce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám