Hlavní obsah

Riceová si pochvalovala vztahy USA a EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/LUCEMBURK

Spory mezi Spojenými státy a Evropskou unií jsou zažehnány, otevírá se nová etapa spolupráce, o kterou obě strany velmi stojí. Tak se ve čtvrtek shrnula závěr své týdenní cesty po starém kontinentu americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Podobný názor zastávají i nejvyšší představitelé EU.

Foto: Stanislava Dvořáková

Nepatrný plakátek ve skříňce před budovou RC Srdíčka přináší velkorysou nabídku.

Článek

"Po této cestě věřím, že zde prezident (pozn. George W. Bush) najde velmi konstruktivní, vřelou atmosféru, v níž jsou všichni připraveni hledět do společné budoucnosti. Za hranici sporů, které jsme mohli v minulosti mít. Máme hodně práce," uvedla ministryně, která s EU v Lucemburku připravovala Bushovu návštěvu stanovenou na 22. února.

EU spokojena

Vysoký představitel Unie pro zahraniční politiku Javier Solana, komisařka Benita Ferrerová-Waldnerová a lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn jí dávali před novináři zapravdu.

Solana označil její cestu za "mimořádně úspěšnou". Podotkl, že by se Evropané a Američané měli méně zabývat sami sebou, svými vztahy, a více spolupracovat při řešení velkých problémů ku prospěchu světa.

"Někdy můžeme mít rozpory, ty však budou věřím vždy překonány a převládne dobrá vůle," dodal.

Vzkaz KLDR

Politici projednávali situaci v západním Balkánu, na Ukrajině, Rusku, Íránu a o Blízkém východě. Ohledně Ruska naznačila, stejně jako zástupci EU, jisté obavy z autoritářské tendence.

Ministryně také varovala Severní Koreu před prohloubením izolace, bude-li pokračovat ve své politice.

Transatlantická vazba se podle Riceové opírá o dva pilíře, jimiž jsou NATO a EU. "Věřím, že moudrost těchto názorů se nyní znovu potvrzuje," uvedla americká ministryně.

Reklama

Související články

Riceová: Íránci si zaslouží lepší vůdce

Ministryně zahraničních věcí Spojených států Condoleezza Riceová ve čtvrtek ostře kritizovala Írán zejména za jeho přístup k dodržování lidských práv. Podle...

Výběr článků

Načítám