Hlavní obsah

Riceová Senátu slíbila zlepšení vztahů se spojenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Usilovat o nápravu vztahů s americkými spojenci, a to se "starými i novými", kteří byli poškozeni válkou v Iráku, slíbila v úterý před Senátem Kongresu USA Condoleezza Riceová (50). Situaci v Iráku a boj proti terorismu pak označila za hlavní úkoly americké zahraniční politiky v příštím čtyřletém období.

Foto: Martin Fletcher
Článek

Riceová se ve slyšení, nezbytném před jejím nástupem do vládní funkce, snažila před senátory nastínit směřování jejího budoucího úřadu.

Chraňme Američany

"Musíme využít americkou diplomacii k tomu, abychom pomohli vytvořit takový poměr sil ve světě, který bude příznivý pro svobodu. A doba vhodná pro diplomacii je teď. Naše interakce se zbytkem světa musí být konverzace, nikoli monolog,"prohlásila.

Rozhodnutí vlády, která v reakci na teroristické útoky z 11. září 2001 zahájila válečné operace v Afghánistánu a Iráku, označila za "obtížná, ale potřebná a správná".

"Naším hlavním úkolem je inspirovat Američany i všechny ostatní svobodné národy k tomu, aby se semkly v zájmu společné věci - řešení společných problémů," prohlásila s tím, že státy na Blízkém východě musejí projít "reformamy".

Bush je vizionář

Riceová se jednoznačně přihlásila k politice prezidenta George W. Bushe. Prohlásila, že pod jeho "vizionářským vedením byl náš národ schopen čelit hlavní výzvě naší doby - bojovat proti tyranii a teroru a zajistit požehnání svobody a prosperity nové generaci".

Vyjádřila se i k Rusku. Podle ní je zachování tamní demokracie "životně důležité pro americko-ruské vztahy v situaci, kdy narůstají obavy z posilování autoritářských tendencí Kremlu".

Za "výspy tyranie" jmenovitě označila šest zemí - Severní Koreu, Írán, Kubu, Bělorusko, Zimbabwe a Barmu. "Musíme zůstat jednotní a trvat na tom, že Írán a Severní Korea se musí vzdát svých ambicí v oblasti jaderných zbraní a místo nich si zvolit cestu míru," řekla.

Nahradí Powella

Riceová nahradí odstupujícího Colina Powella. [celá zpráva]

Před senátory vystoupí ještě ve středu. Podle předpokladů je její schválení do funkce jen formalitou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám