Hlavní obsah

Bush vyzval Američany k jednotě ve válce proti terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush vyzval ve čtvrtek Američany k jednotě ve válce proti terorismu. Na první tiskové konferenci po svém znovuzvolení slíbil, že tento boj povede až do "úplné porážky nepřítele". Staronový prezident Spojených států George W. Bush se ve čtvrtek také setká s vládou.

Foto: Archiv ČTPEZ

Přednáška na Bio stylu 2016

Článek

Bush míní v Iráku bude sledovat dosavadní cíle - tedy uskutečnění lednových voleb a výcvik iráckých ozbrojených sil. Zda budou do Iráku vyslány další americké jednotky, závisí na "požadavku velitelů na místě". Ohledně dalších peněz na Irák, o které chce požádat americký Kongres, Bush uvedl, že je nejprve zapotřebí učinit "realistický odhad" nákladů.

Bush zopakoval další priority nové vlády, o nichž hovořil už ve středu: zjednodušení daňového systému federace, reformu vzdělávacího a sociálního systému, posílení rodinných hodnot a víry.

Změny v americké vládě

Před setkáním s vládou, média uvažují, že Bush oznámí změny na některých ministerstvech. Spekuluje se, že v příštím období budou mezi jeho lidmi chybět ministr zahraničí Colin Powel i Bushova poradkyně pro národní bezpečnost Condoleezza Riceová. Naopak zůstává ministr obrany Donald Rumsfeld.

Naposledy se schůzka celé vlády konala v plné sestavě v srpnu. Už několik měsíců před tím se přitom ukazovalo, že bude-li Bush znovu zvolen, nemůže počítat s Powelem. Oba muži se v minulosti opakovaně střetli kvůli stylu vedení zahraniční politiky.

Riceová, snad nejčastěji médii citovaná poradkyně prezidenta, končí z osobních důvodů. Nahradí ji její náměstek Stephan Hadley nebo náměstek ministra obrany Paul Wolfowitz, architekt války v Iráku.

Skončit chce i ministr národní bezpečnosti Tom Ridge. Podle jeho slov jej láká soukromá sféra. Na postu by ho mohl vystřídat bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani.

Rumsfeld zůstává

Odchází údajně také ministr financí Paul O'Neill, a to kvůli tomu, že nesouhlasí s úpravami v daňovém systému zhoršující už tak nevalnou americkou ekonomiku. Nahradí ho John Snow.

Naopak ministr obrany Donald Rumsfeld, jak dnes tvrdí deník Los Angeles, zůstává. O jeho odchodu se spekulovalo mimo jiné kvůli tomu, že se v Iráku nenašly zbraně hromadného ničení - hlavní důvod udávaný invaze do Iráku; či kvůli mučení iráckých zajatců ve věznici Abú Ghrajb.

Reklama

Výběr článků

Načítám