Hlavní obsah

Republikáni žádají po Kerrym zveřejnění údajů z Vietnamu

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OHIO

Demokratický prezidentský kandidát John Kerry zadržuje hodnocení své vojenské služby ve Vietnamu nadřízenými důstojníky, ačkoli v neděli v televizi NBC slíbil, že je zveřejní. V Ohiu to ve středu prohlásil šéf Republikánské strany Ed Gillespie.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

 "Když se prezident Bush ve stejném programu zavázal zveřejnit své vojenské záznamy, dodržel slovo," řekl Gillespie s narážkou na tvrdou kampaň demokratů počátkem roku.

Kerry svoji kampaň založil mj. na pověsti třikrát zraněného vietnamského veterána. Když se list The Boston Globe v pondělí v Kerryho štábu dožadoval dodatečných dokumentů o jeho službě, bylo mu podle Gillespiho řečeno, že žádné nové už zveřejňovány nebudou.

Australský list The Sunday Times už v únoru upozornil, že kritici Kerryho se zejména ptají, proč ve Vietnamu dostal tři purpurová srdce za tři menší zranění, z nichž jen kvůli jednomu nebyl dva dny postaven do služby, a mohl tak už po čtyřech měsících žádat o přeložení z Vietnamu.

Ted Sampley, který vede organizaci Vietnamští veteráni proti Johnu Kerrymu, tvrdí, že s nynějším senátorem se zacházelo protekčně. Připomněl fotografii mladého Kerryho na jachtě s prezidentem Johnem F. Kennedym. "Kolik dalších lidí se mohlo dostat z Vietnamu tak brzo a být přeloženo na pohodlné místo?" zeptal se.

Kerry byl krátce pobočníkem admirála, než z námořnictva odešel a vedl protesty proti vietnamské válce.

Reklama

Související články

Superúterý dalo Kerrymu nominaci demokratů

Hlasování v primárkách v deseti amerických státech otevřelo v úterý senátorovi Johnu Kerrymu cestu k nominaci Demokratické strany pro americké prezidentské...

Kerry krok od vítězství primárkách

Masachussettský senátor John Kerry zvítězil v úterních primárkách ve čtyřech jižanských státech. Je ji téměř jistým demokratickým kandidátem na prezidenta....

Výběr článků

Načítám