Hlavní obsah

Kerry krok od vítězství primárkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Masachussettský senátor John Kerry zvítězil v úterních primárkách ve čtyřech jižanských státech. Je ji téměř jistým demokratickým kandidátem na prezidenta. Získal 77 procent hlasů na Floridě a 74 procent v Mississippi. V Louisianě a Texasu pro Kerryho hlasovalo přes 60 procent voličů.

Foto: Lukáš Toušovský

Vlak RegioJet ve stanici Ostrava - Svinov.

Článek

Účast demokratů v primárkách v Texasu, Mississippi, Floridě a Louisianě však byla nízká a na Floridě navíc mnozí voliči dávali najevo, že Kerryho volí nikoli pro jeho kvality, nýbrž protože si zoufale přejí odchod George Bushe z Bílého domu. Právě rozporuplný výsledek hlasování na Floridě, kdy se neumožnilo přepočítat sporné hlasy, rozhodlo, že se prezidentem stal Bush.

Kerry nejspíše  získá potřebný počet delegátů na stranický konvent v primárkách v Illinois 16. března. Potřebuje mít 2 162 hlasů. Kerry má už jen dva konkurenty - Sharptona a Kucinicha, kteří ovšem mají minimální šance.

Souběžně s demokratickými primárkami probíhají stranou zájmu médií i primárky republikánské, v nichž Bush neměl vážného vyzyvatele. Podle televize CNN by měly právě úterní výsledky přinést Bushovi potřebný počet delegátů k oficiálnímu potvrzení jeho nominace za republikány.

Souboj Kerry Bush se rozbíhá

Zatímco demokraté kvůli primárkách už museli svůj program představit, republikáni kampaň teprve rozjíždějí. "Republikáni se těší na nadcházející kampaň. Vědí, jak vážné a důležité tyto volby jsou," uvedl mluvčí Bushe pro kampaň Terry Holt. "Těší nás podpora, kterou dostáváme, a těšíme se na debatu o těch nejvýznamnějších problémech jimiž čelí tato země, což je stabilizace ekonomiky a vítězství ve válce proti terorismu."

Kerry se podle odborníků v kampani zaměří na žalostné výsledky Bushovy administrativy v oblasti zaměstnanosti a státních financí, zatímco Bush bude líčit Kerryho jako oportunistu s nestálými názory, který není schopen zajistit bezpečnost země. 

Kerry na mítinku v Evanstonu o Bushovi řekl: "Myslím si, že bych to označil za neústupné vůdcovství, protože neústupně naléhá na omezení daní stejně jako neústupně ztrácí pracovní místa v této zemi. Myslím, že neústupné vůdcovství neústupně vede Ameriku špatným směrem."

Předvolebním trumfem Kerryho kampaně bude podle šéfstratéga finanční skupiny Schwab Soundview Capital Markets Grega Valliera ekonomika. "Dokonce i když se věci zlepší, postoje k Bushovi a ekonomice se už formují a bude obtížné je potom měnit," citovala Valliereho ekonomická média.

Valliere ovšem varoval před předčasným politickým pohřbíváním Bushe. "Nemyslím si, že Bush je tak slabý, jak ukazují průzkumy veřejného mínění. Všechno bude těsnější a nakonec to bude souboj s jedno či dvoubodovým rozdílem," uvedl Valliere.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám