Hlavní obsah

Rakouský poslanec: Proti Isaru je Temelín vzorem bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

O značný rozruch se v pátek postaral rakouský poslanec za stranu Zelených Peter Pilz, který přes varování německých politiků rozdával v bavorském Mnichově kopie tajné zprávy německé Společnosti pro bezpečnost jaderných reaktorů (GRS). Zpráva poukazuje na to, že některé německé reaktory jsou mnohem méně bezpečné než česká elektrárna Temelín, která je soustavně terčem protestů německých i rakouských ekologů.

Foto: Neoluxor Books
Článek

Pilze varovali před možnými právními důsledky jeho kroku jak spolkový ministr životního prostředí Jürgen Trittin, tak jeho bavorský kolega Werner Schappauf.

Poukazovali na to, že zpráva je důvěrná a její zveřejnění může znamenat i nebezpečný "návod" pro teroristy, například tím, že uvádí, které reaktory v Německu jsou zranitelné možným útokem velkého letadla.

Temelín je klenot bezpečnosti

Pilz varování odmítl s tím, že zpráva je již stará asi rok, a přesto odpovědné úřady nepodnikly nic k odstranění nedostatků, na něž poukazuje. Postoj Schnappaufa označil za "směs arogance, nekompetentnosti a nedbalosti".

Ve zprávě je podle Pilze například bavorská jaderná elektrárna Isar I označena za obzvlášť nebezpečnou. Výslovně se tam prý uvádí, že český Temelín je ve srovnání s elektrárnou Isar I "klenotem jaderné bezpečnosti".

Reklama

Související články

Falešný signál odstavil temelínskou dvojku

Falešný signál, který hlásil poruchu regulačních tyčí, takzvaných klastrů, byl v noci příčinou odstavení druhého bloku jaderné elektrárny Temelín. Právo...

Druhý blok Temelína opět v provozu

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín je opět v provozu. Pracovníci elektrárny obnovili štěpnou reakci. Informoval o tom mluvčí elektrárny Milan Nebesář s tím,...

Temelínská dvojka znovu odstavena

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín byl znovu odstaven. Důvodem je opt falešný signál ohlašující poruchu na ovládání regulačních tyčí tzv. klastrů....

Výběr článků

Načítám