Hlavní obsah

Falešný signál odstavil temelínskou dvojku

– TEMELÍN

Falešný signál, který hlásil poruchu regulačních tyčí, takzvaných klastrů, byl v noci příčinou odstavení druhého bloku jaderné elektrárny Temelín. Právo to potvrdila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Ekologické organizace však tvrdí, že šlo o závažnou poruchu v primárním okruhu.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

"Jednoznačně šlo o falešný signál v plně digitálním systému. Nešlo o poruchu ani na softwaru ani na klastrech," řekla Drábová.

Příčinami vzniku signálu ohlašujícího neexistující poruchu se podle mluvčího temelínské elektrárny Milana Nebesáře zabývá pracovní skupina, která je ve spojení se zástupci dodavatele řídícího systému, americké společnosti Westinghouse. "Po zjištění a odstranění příčin odstavení bloku bude pokračovat jeho zkušební provoz," uvedl Nebesář.

Sdružení Jihočeské matky a Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí se pozastavují nad tím, že v pracovní skupině, která šetří příčiny události, není zástupce Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). "Je to opravdu zarážející, vzhledem k tomu, že se jedná o poruchu v primárním okruhu," uvedl v tiskové zprávě Pavel Vlček z OIŽP.

Předsedkyně SÚJB Dana Drábová však v reakci pro ČTK uvedla, že zástupce úřadu v takové skupině nemá být. SÚJB je nezávislý dozor, což znamená, že sleduje, co se v elektrárně děje, ale povinnost a odpovědnost za provoz elektrárny je na provozovateli, vysvětlila. "Tato zásada by účastí našich lidí v těchto skupinách byla porušena," zdůraznila Drábová. 

Falešný signál byl důvodem odstávek i letos v září, kdy ho operátoři postupně zaznamenali na prvním i druhém bloku. Zatímco zkušební provoz prvního bloku se pomalu chýlí ke konci, na druhém bloku začal teprve letos v dubnu. Zkušební provoz trvá 18 měsíců. Oba temelínské bloky pracovaly souběžně na plný výkon od 20. října.

Nebesář zatím nechtěl upřesnit, kdy začne druhý blok znovu dodávat elektrickou energii do rozvodné sítě. Výkon reaktoru prvního bloku je 100 procent. Regulační tyče, jichž je v aktivní zóně reaktoru 61, slouží ke tlumení či rozbíhání štěpné řetězové reakce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám