Hlavní obsah

Rakousko uctí Klestilovu památku čtyřdenním smutkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Rakouská vláda vyhlásila ve středu čtyřdenní státní smutek za zesnulého prezidenta Thomase Klestila. Oficiálně potrvá do soboty, kdy bude rakev s ostatky uložena do prezidentské hrobky na vídeňském Centrálním hřbitovu.

Foto: Jiří Šafránek

Tisíce hus běločelých a polních zimují na Novomlýnských nádržích.

Článek

"Smrtí spolkového prezidenta Klestila ztratilo Rakousko velkou osobnost, přesvědčeného Rakušana a Evropana, který život věnoval vlasti a jejím občanům," řekl dnes kancléř Wolfgang Schüssel po mimořádném zasedání spolkového kabinetu.

Minuta ticha, černé vlajky

Na veřejných budovách byly vlajky staženy na půl žerdi, objevily se černé prapory. Minutou ticha uctili Klestilovu památku na začátku zasedání sněmovny poslanci, ale také divadla a školy.

"Státní pohřeb se uskuteční v sobotu. Po smuteční bohoslužbě v katedrále svatého Štěpána bude Klestil pohřben na Centrálním hřbitově," informovalo ČTK tiskové oddělení prezidentské kanceláře.

Veřejnost se může s Klestilem rozloučit již od dnešního poledne v prezidentském úřadu v Hofburgu, kde je tělo zesnulého státníka vystaveno. U úřadu hlavy státu byly zapáleny svíčky a položeny růže.

Kondolence Klause i Havla

Soustrast nad úmrtím dlouholetého prezidenta vyjádřilo mnoha domácích i zahraničních politiků včetně českého prezidenta Václava Klause.

"Rakouská republika ztrácí v Thomasi Klestilovi mimořádně bystrého, inteligentního a obratného politika a státníka, vynikajícího člověka a Česká republika, i já osobně, přítele, kterých není mnoho," uvedl Klaus v kondolenčním dopise pro Margot Klestilovou. Připomněl, že zesnulý se zasloužil o zlepšení česko-rakouských vztahů.

Kondolenci zaslal rodině zemřelého i český exprezident Václav Havel. Ten již oznámil, že pojede na sobotní pohřeb.

Klestil zemřel po selhání životně důležitých orgánů. Jednasedmdesátiletý politik byl hospitalizován v pondělí poté, co jej postihly obnovené plicní potíže a zástava srdce.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakouský prezident Thomas Klestil zemřel

Jedenasedmdesátiletý rakouský prezident Thomas Klestil ve úterý krátce před půlnocí zemřel ve vídeňské Všeobecné nemocnici, v níž byl od pondělka...

Výběr článků

Načítám