Hlavní obsah

Rada bezpečnosti OSN prodloužila mandát vojenské mise v Bosně

– New York

Rada bezpečnosti OSN ve středu jednohlasně podpořila prodloužení vojenské mise Evropské unie v Bosně. Informovaly o tom agentury. Rusko se ovšem postavilo proti tomu, aby před RB OSN vystoupil vysoký mezinárodní představitel pro Bosnu se svým varováním před separatistickým chováním bosenských Srbů.

Foto: Profimedia.cz

Cvičení mezinárodních vojáků v Sarajevu

Článek

Agentura Reuters připomíná, že Rusko a Čína neuznávají úřad vysokého představitele, který dohlíží na dodržování Daytonské mírové dohody z roku 1995. Letos v červenci se jim nepodařilo odebrat mu část pravomocí a postarat se o to, aby jeho úřad byl za rok zrušen.

Ve své zprávě pro 15člennou Radu bezpečnosti OSN vysoký představitel Christian Schmidt upozorňuje, že Bosně a Hercegovině bezprostředně hrozí rozpad a velmi reálné nebezpečí návratu ke konfliktu. Schmidt se svým varováním před RB OSN nepředstoupil, což lze podle diplomatů považovat za snahu usmířit si Rusko a Čínu, aby mandát přibližně 600členného kontingentu evropské vojenské mise prodloužily.

Bosna je na pokraji rozpadu, hrozí nová válka, varuje EU

Evropa

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja obvinil své západní kolegy, že mají „odmítavý přístup” k suverenitě Bosny a Hercegoviny. Tvrdí, že „se nechtějí zbavit image opatrovníka této balkánské země, který má právo jejím obyvatelům diktovat, jak si mají vytvářet stát a jak mají řídit svou zemi”.

Daytonská dohoda ukončila konflikt v Bosně a Hercegovině mezi bosenskými Srby, Chorvaty a Bosňáky. Tento stát tvoří Republika srbská a bosňácko-chorvatská Federace Bosny a Hercegoviny (FBaH). Vůdce bosenských Srbů Milorad Dodik hrozí stažením z celostátních institucí, a to včetně ozbrojených sil, přičemž by byla obnovena bosenskosrbská armáda.

Někdo chce překreslit hranice na Balkáně

Evropa

„Dodik stále častěji mluví o možném odchodu Republiky srbské z Bosny a Hercegoviny,” řekla americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. „To je nebezpečná cesta, jak pro Bosnu a Hercegovinu, tak pro širší region Balkánu,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám