Hlavní obsah

Putin si už vybral svého nástupce

– MOSKVA

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí poprvé veřejně řekl, že podporuje prvního vicepremiéra Dmitrije Medveděva jako svého nástupce do prezidentské funkce. Ukončil tak spekulace o tom, kdo by jej na jaře mohl ve funkci vystřídat.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) s prvním vicepremiérem Dmitrijem Medveděvem

Článek

"Plně podporuji jeho kandidaturu," řekl podle agentury ITAR-TASS Putin na setkání s vedením politických stran Jednotné Rusko, Spravedlivé Rusko a neparlamentních Agrární strany a strany Občanská síla. Jmenované strany v pondělí představily svého společného kandidáta, kterým je právě Medveděv.

Putin zdůraznil skutečnost, že prvního vicepremiéra a také vrcholného manažera státního monopolu Gazprom navrhly politické strany, které mají v parlamentu dostatečnou většinu, ale navíc zastupují různé vrstvy obyvatelstva.

"Hovoří to o tom, že máme šanci po březnových prezidentských volbách zformovat uspokojivou vládní moc," uvedl ruský prezident. Noví lidé v čele státu budou podle Putina pokračovat v jeho vlastním politickém kurzu posledních osmi let.

Medveděv, se kterým prý nynější prezident těsně spolupracoval celých 17 let, co se spolu znají, je podle Putina nejvíce sociálně orientovaný kandidát. Prezident řekl, že Medveděv dosud velmi dobře pracoval na realizaci vládních "národních projektů" v demografické oblasti a dodal, že příští čtyři roky musí Rusko absolvovat pod heslem "zvýšení kvality života" svých obyvatel.

Sám Medveděv vzápětí ve své reakci uvedl, že konzultace s ním na téma budoucího prezidentství jsou "pozitivní" a budou pokračovat v pondělí a úterý.

Neformální vůdce národa

Jednotné Rusko, od nedávných parlamentních voleb bezkonkurenčně nejsilnější politická síla v zemi, se schází na stranickém sjezdu 17. prosince. Právě sjezd má osobu kandidáta oficiálně potvrdit.

Podpora Putina a Jednotného Ruska je přitom pro budoucího prezidenta klíčová. Ruští politologové se shodují v tom, že pouze kandidát s takovouto podporou může v březnových prezidentských volbách uspět.

Kdo je Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv (42) platí za umírněného liberála, schopného manažera a jednoho z nejmocnějších mužů kremelské politiky. Zastává rovněž klíčovou pozici v polostátním plynárenském gigantu Gazprom.

Medveděv se narodil 14. září 1965 v Leningradu, dnešním Petrohradu. Tam vystudoval práva a v roce 1990 získal doktorský titul. Na místní univerzitě nadále působil jako asistent a docent (vyučoval v letech 1990-1999) a záhy si vysloužil pověst brilantního právníka. Právě zde se také seznámil s Putinem, který měl zásadní vliv na další průběh jeho profesní kariéry.

Medveděv Putina následoval nejprve na petrohradskou radnici, v roce 1999 pak do úřadu ruské vlády. Po náhlém odchodu Borise Jelcina z prezidentské funkce se začátkem roku 2000 rovněž ujal vedení Putinova volebního štábu.

Do nové Putinovy administrativy pak Medveděv nastoupil jako zástupce šéfa prezidentského úřadu. Mezi jeho kompetence patřila mimo jiné reforma státní správy. V listopadu 2003 po odchodu svého předchůdce Alexandra Vološina vedení mocné instituce převzal.

O dva roky později byl jmenován prvním místopředsedou ruské vlády. Ve své funkci se zabýval převážně problematickou sociální oblastí a mezi jeho hlavní úkoly patřilo zlepšení situace v bydlení, školství a zdravotnictví.

V letech 2000 až 2001 a znovu od roku 2002 působí Medveděv, který dlouhodobě klade důraz na rozvoj ruské ekonomiky a spolupráci s mezinárodním kapitálem, rovněž jako předseda představenstva energetického monopolu Gazprom.

Putinovi končí druhé prezidentské období v květnu a podle ruské ústavy se už o funkci hlavy státu znovu ucházet nemůže. Nejpopulárnější ruský politik ale několikrát zdůrazňoval, že si vliv na dění v ruské politice hodlá ponechat. Novináři i politologové přemýšlí, zda se stane šéfem vlády, některé ze dvou parlamentních komor či "vůdcem národa" bez formální funkce.

Reklama

Související články

Putin znovu zahrozil jadernými zbraněmi

Ruský prezident Vladimir Putin opět vyslal vzkaz svému okolí, aby se mělo na pozoru před jeho jaderným arzenálem. V úterý při schůzce s generalitou prohlásil,...

Výběr článků

Načítám