Hlavní obsah

Putin se v Budapešti omluvil za sovětskou invazi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý v Budapešti přiznal morální odpovědnost své země za potlačení protikomunistického povstání v roce 1956. Uvedl, že v minulosti bylo ve vzájemných vztazích mnoho problémů. "Dnes je však potřebné dívat se dopředu a zároveň nezapomenout na minulost," uvedl Putin po jednání s maďarským prezidentem László Sóylomem.

Článek

Maďarský prezident ujistil Putina, že u příležitosti 50. výročí protikomunistické revoluce 1956 nebudou v zemi žádné protirusky laděné akce. Putin po jednání s maďarským prezidentem konstatoval, že se kvalita rusko-maďarských vztahů za poslední čtyři roky změnila k lepšímu, ale další rezervy vidí v hospodářské a obchodní oblasti.

Putin jednal také premiérem Ferencem Gyurcsányem a setkal se rovněž s předsedy čtyř parlamentních stran. Členové obou delegací podepsali několik dvoustranných smluv, mezi nimiž je také dohoda o hospodářské spolupráci. Rusko má zájem zúčastnit se modernizace budapešťského metra a jaderné elektrárny u města Paks.

Ruský prezident přicestoval na oficiální návštěvu Maďarska po 14 letech. Naposledy navštívil Budapešť Boris Jelcin v roce 1992. I on se tehdy omluvil za potlačení protikomunistického povstání v roce 1956.

Nový ropovod přes Maďarsko

Putin a Gyurcsány společně oznámili, že Maďarsko by mělo být zemí, která bude ve středoevropském regionu rozdělovat ruský plyn. Kvůli tomu bude vystavěný nový plynovod.

Putin ve večerních hodinách položil věnec k památníku obětí protikomunistického povstání v roce 1956 na budapešťském Kossuthově náměstí před budovou parlamentu. "Libí se mi jak současná maďarská vláda přistupuje k těmto citlivým otázkám. Nevyhrožuje a nepoužívá protiruskou rétoriku," uvedl Putin.

Ve středu do Česka

Jako důkaz zlepšujících se vztahů Rusko minulý týden vrátilo Maďarsku sbírku mimořádně vzácných knih, kterou na konci druhé světové války odvezli vojáci Rudé armády jako součást válečné reparace. Jedná se o kolekci 136 knih, které byly uloženy v Nižním Novgorodu. Putin je ve středu oficiálně odevzdá maďarské straně.

Ruská delegace, která má 500 členů, přiletěla do Maďarska třemi letadly. Putin si z Moskvy přivezl také speciální opancéřovanou limuzínu a 40 členů ochranky. Na bezpečnost ruského prezidenta dohlíží 1200 maďarských policistů, na střechách v centru Budapešti byli rozmístěni ostřelovači, nad městem kroužil vrtulník.

Ve středu se ruský prezident přesune na návštěvu do Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám