Hlavní obsah

Putin se omluvil Bratislavě za potíže kvůli summitu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Ruský prezident Vladimir Putin odletěl v pátek odpoledne ze Slovenska. Před tím vysoce ohodnotil výsledky jednání summitu s americkým protějškem Georgem Bushem. Putin se také omluvil Bratislavanům, že jim schůzka narušila život. Nakonec pozval slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče do Moskvy na oslavy 60. výročí porážky fašismu.

Foto: Miroslav Bžoch

Smyčcový orchestr Český Krumlov v čele s dirigentem Josefem Zaplatílkem

Článek

"Jednání probíhala ve velmi dobré atmosféře. Mluvili jsme o ekonomických vztazích, o otázkách mezinárodní bezpečnosti, o spolupráci v kosmické oblasti," uvedl Putin na společné tiskové konferenci s Gašparovičem.

Slovenský prezident po ní uvedl, že přijímá pozvání do Moskvy. Na otázku novinářů jak hodnotí postoj některých představitelů pobaltských států, kteří váhají s účastí na oslavách, Putin řekl: "Výsledky druhé světové války je možné hodnotit různě. Někteří považují za tragédii, že pobaltské státy ztratily po ukončení války svou nezávislost. Dějiny této části Evropy jsou složité, a proto tato otázka vyžaduje velmi citlivý přístup."

Vzápětí doplnil: "Je však potřeba dívat se budoucnosti. Pozvali jsme představitele pobaltských států, abychom navázali konstruktivní dialog a mohli jsme normalizovat naše vztahy. Podali jsme jim ruku přátelství. Je na nich, zda ji přijmou. Ať se rozhodnout jakkoli, my se budeme snažit o dobré vztahy s těmito zeměmi."

Gašparovič k tomu dodal, že svou účastí na oslavách chce vzdát hold těm, kteří položili život v boji proti fašismu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám