Hlavní obsah

Putin na Slovensku kladl věnce a mluvil o Čečensku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Ruský prezident Vladimír Putin pokračoval v pátek v oficiální návštěvě Slovenska. V doprovodu prezdenta SR Ivana Gašparoviče položil věnce u památníku Slavín, kde je pohřbeno téměř 7000 sovětských vojáků z 2. světové války. Putin jednal také s předsedou parlamentu SR Pavlem Hrušovským. Nechyběly otázky demokracie v Rusku a Čečenska.

Foto: Petr Hejna
Článek

Putin si prohlédl také obřadní síň uvnitř Slavína, která není pro veřejnost přístupná. Promluvil si také s několika slovenskými účastníky protifašistického odboje a Slovenského národního povstání.

"Chci poděkovat vám i slovenskému lidu za to, že uctíváte naše vojáky padlé při osvobozování Slovenska," uvedl Putin v rozhovoru s veterány.

Slavín je 39,5 metrů vysoký železobetonový monument týčící se nad Bratislavou. Připomíná smrt Sovětů, kteří padli při osvobozování Bratislavy a jeho okolí. Na jeho vrcholu je obří socha vojáka SSSR od slovenského umělce Alexandra Trizuljaka. Odhalili ho v roce 1960.

Před návštěvou ruského prezidenta byl monument částečně opravený.

Jednání o Jukosu a Čečensku

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda dnes zdůraznil, že návštěva ruského prezidenta probíhá v roce 60. výročí vítězství nad fašismem. "Nezapomeneme, jakou významnou roli sehrálo Rusko při porážce fašismu," dodal.

Mluvili především o ekonomických tématech. Putin otevřel také případ Jukosu a ubezpečil Dzurindu, že energetické dodávky na Slovensko budou dodrženy. Podle něj existují už dvě ruské firmy, které mají zájem odkoupit podíl Jukosu ve slovenské společnosti Transpetrol.

Putin se dnes setkal také s předsedou parlamentu SR Pavlem Hrušovským. Polovinu ze zhruba hodinového hovoru oba politici věnovali stavu demokracie v Rusku.

Putin Hrušovského informoval, že nemá v úmyslu změnami volebního systému oslabit svobodu v zemi. Mluvilo se také o Čečensku. Hrušovský zdůraznil, že Slovensko nepovažuje teroristy, kteří zabíjeli v Beslanu a na Dubrovce, za povstalce. 

Tisk: méně poct pro Putina

Slovenský tisk si všímá, že ruskému prezidentovi se dostalo méně poct, než Bushovi. Konstatuje, že ho na bratislavském letišti vítal pouze ministr zahraničí Eduard Kukan.

Mluvčí tohoto resortu Juraj Tomaga však upozornil, že Putinova návštěva začala až po ukončení americko - ruského summitu. "Až po odletu amerického prezidenta se uskutečnil oficiální ceremoniál přijetí prezidenta Putina na nádvoří Prezidentského paláce," dodal Tomaga.

Ruský prezident navštívil Bratislavu naposledy v roce 1993, kdy zde jednal Boris Jelcin.

Reklama

Výběr článků

Načítám