Hlavní obsah

Ptačí chřipka už je i ve Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LYON

Další evropskou zemí, která v sobotu potvrdila výskyt ptačí chřipky, je Francie. Podle francouzského ministerstva zemědělství testy prokázaly přítomnost viru H5N1 u uhynulé kachny, která zemřela na východě země.

Článek

Uhynulá kachna byla objevena v ptačí rezervaci asi 30 kilometrů severovýchodně od Lyonu, třetího největšího francouzského města.

Nákaza se dosud objevila ve 12 evropských zemích. Virus H5N1 od roku 2003 zabil více než devět desítek lidí především v Asii. Šíří se však snadno především mezi ptáky, zatímco na člověka se přenáší obtížněji.

Případy nákazy člověka přímým kontaktem s infikovaným ptactvem nebo jejich výkaly jsou vzácné, odborníci se ale obávají, že by virus mohl zmutovat do snadněji přenosné formy a podnítit globální pandemii, která by mohla o život připravit milióny lidí.

Francie není jedinou zemí, kde o víkendu potvrdily úřady výskyt ptačí chřipky. V sobotu se stala Indie další zemí, kde identifikovali experti virus H5N1. Česko zatím oficiálně ptačí chřipce odolává, byť i odborníci přiznávají, že je spíše otázkou času, kdy bude virus potvrzen i v ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo zavřelo veškerou drůbež pod střechu

Domácí a užitková drůbež po celém Německu musí být od pátku zavřená pod střechou. Opatření má zabránit tažným ptákům, aby domácí zvířata nakazili ptačí...

Výběr článků

Načítám