Hlavní obsah

První soukromá raketa vzlétla do vesmíru a vypustila modul

Mys Canaveral
Aktualizováno

Na oběžnou dráhu ve středu z amerického Mysu Canaveral odstartovala první raketa od soukromé firmy určená pro potřeby amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Raketa Falcon 9 s modulem Dragon odstartovala z mysu Canaveral na Floridě v 16:49 SEČ a kolem 20:00 se Dragon podle plánu snesl na padáku do vod Tichého oceánu.

Foto: Reuters

Start SpaceX

Článek

Osmitunový modul dvakrát obletěl Zemi a později se s pomocí padáku snesl do oceánu zhruba 800 kilometrů od mexického pobřeží. Úspěšně se tak uskutečnil první ukázkový let, jenž měl demonstrovat, že soukromá firma dokáže dopravit náklad na oběžnou dráhu i zpět.

NASA spoléhá na několik soukromých společností včetně SpaceX, že jí pomohou s dopravováním lidí a zásob na oběžnou dráhu poté, co příští rok ukončí svůj program raketoplánů. Až dosud návratové vesmírné mise vždy řídily státní instituce v zemích s vyspělým kosmickým programem.

Samotná 50 metrů dlouhá raketa Falcon 9 vážila více než 300 tun. Do vesmíru byla zkušebně vypuštěna už v červenci, ale ještě bez modulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám