Hlavní obsah

Průtok Dunaje v Rumunsku je nejvyšší v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ/BĚLEHRAD

Velká voda dál ohrožuje řadu míst v Srbsku a v Rumunsku. Hladina Dunaje dosáhla v Rumunsku v sobotu nejvyšší úrovně za posledních sto let. Oznámilo to rumunské ministerstvo životního prostředí. Průtok Dunaje je 15 900 metrů krychlových za vteřinu stejně jako v roce 1895. Normální průtok Dunaje bývá asi 7900 metrů krychlových za vteřinu.

Článek

Průtok je těsně pod hranicí, kdy musí být odstavena elektrárna na přehradě Železná vrata v Djerdapu mezi Rumunskem a Srbskem a otevřeny propustě, což by silně poškodilo srbskou energetiku. Pod přehradou přitom už Dunaj u Dolji zaplavil 92 000 hektarů.

U srbského Smedereva vystoupila hladina do výše 8,3 metru.  Ohrožen je i Bělehrad, kde se do veletoku vlévá vzedmutá Sáva. V srbském hlavním městě zůstávají stále pod vodou pobřežní cesty. Evakuováno bylo několik desítek lidí. Voda se rozlila ve Vojvodině, kde je ohrožena jarní setba, ohrožena jsou i města položená níže po toku řeky. Rozvodněný je i přítok Dunaje Mlava.

Rumunská vláda, která v pátek vyhlásila stav ohrožení ve dvanácti župách, se obává, aby hladina veletoku v nadcházejících dnech ještě nestoupala. Proto přijala další opatření, jejichž cílem je snížit co nejvíce případné škody.

Na 500 vojáků pomáhá upevňovat hráze poté, co se v noci na pátek protrhla hráz na dolním toku Dunaje u města Fetesti. Z ohrožených obcí úřady evakuovaly obyvatelstvo. Své domovy muselo dosud opustit více než 800 lidí. Připraveny jsou i další plány na evakuaci obyvatelstva. V deltě Dunaje jsou připraveny pontony pro případnou evakuaci tamních rybářských osad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám