Hlavní obsah

Proces s Jacksonem: žaloba i obhajoba přednesou projevy

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Proces s popovou superhvězdou Michaelem Jacksonem (46), obviněným ze sexuálního zneužívání třináctiletého chlapce, vstoupí v pondělí v kalifornské Santa Marii do horké fáze: žaloba i obhajoba přednesou své zahajovací projevy. Stane se tak poté, co se už soudce, prokuratura i obhajoba shodli na dvanácti jménech do poroty a osmi náhradnících rychleji, než se předpokládalo.

Foto: soubor Ostravička

soubor Mexiko

Článek

Soudce Rodney Melville nasadil ostré tempo, když omezil zpovídání uchazečů na deset minut na každého. Obhajoba i žalobci mohli odmítnout deset z celkem 242 kandidátů, aniž udali důvod.

V Jacksonově dvanáctce, jak média porotu překřtila v narážce na Jacskonovu pětku - legendární rodinnou skupinu, kde Michael jako chlapec začínal, usednou čtyři muži a osm žen. Nikdo z nich není Afroameričan, pouze tři jsou hispánského původu, což experti označují za Jacksonovu nevýhodu.

"Mezi náhradníky je 19letý černoch. Protože je však veden jako číslo šest, je velmi nepravděpodobné, že by se na něj dostalo," upozornil list The Los Angeles Times (LAT) s tím, že žalobci dva černošské uchazeče odmítli.

"Afroameričané hodně stáli o to, zasednout v porotě," uvedl někdejší prokurátor ze San Franciska Jim Hammer. "Mohou nastat problémy s tím, jak porotu bude vnímat veřejnost, zda si neřekne, že je kvůli barvě pleti zaujatá".

Nejstarší členkou poroty je 79letá žena, babička muže odsouzeného podmínečně za pedofilii, nejmladší je 19letý muž, který se přiznal, že zbožňuje seriál Simpsonovi. Mezi porotci nechybí 42letá žena, jejíž sestra se jako dvanáctiletého stala obětí znásilnění, 62letý stavební inženýr a padesátiletý chovatel koní. LAT se dále zmiňuje o tělesně postižené 21leté studentce, která by se ráda stala sportovní novinářkou.

Reklama

Související články

Soud s Jacksonem bude trvat půl roku

Více než tisíc novinářů z celého světa, stovky fanoušků a desítky odpůrců - tak vypadala v úterý atmosféra v kalifornském městě Santa Maria. Tamní soud...

Porota v procesu s Jacksonem se rýsuje

Soudce v procesu se zpěvákem Michaelem Jacksonem v úterý překvapivě ukončil výběr kandidátů do poroty už po dni a půl od zahájení hlavního líčení. Původně...

Proti Jacksonovi má svědčit i exmanželka

Proti zpěvákovi Michaelu Jacksonovi obžalovanému z pohlavního zneužití třináctiletého chlapce má před soudem v kalifornské Santa Marii svědčit i jeho bývalá...

Výběr článků

Načítám