Hlavní obsah

Porota v procesu s Jacksonem se rýsuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTA MARIA

Soudce v procesu se zpěvákem Michaelem Jacksonem v úterý překvapivě ukončil výběr kandidátů do poroty už po dni a půl od zahájení hlavního líčení. Původně se očekávalo, že tato procedura bude trvat nejméně tři dny.

Foto: Divadlo na Fidlovačce
Článek

"Myslím, že máme dost (potenciálních) porotců," prohlásil soudce Rodeny Melvill v kalifornském městě Santa Maria poté, kdy určil skupinu 250 občanů, z nichž se bude v další fázi vybírat 12 členů poroty a osm jejich náhradníků.

Jackson trvá na nevině

Soud s Jacksonem obžalovaným z pohlavního zneužívání třináctiletého chlapce, který začal v pondělí, bude trvat několik měsíců. Rozsudek by mohl padnout na přelomu jara a léta. Pokud šestačtyřicetiletého Jacksona uzná porota vinným, mohl by být odsouzen až na 23 let do vězení. Zpěvák ovšem trvá na tom, že je nevinen.

Potenciální porotci se musejí v pondělí vrátit k soudu s vyplněným sedmistránkovým dotazníkem, v němž popíší své postoje k případu a k projednávaným trestným činům. Poté budou podrobeni dalším šetřením ze strany obžaloby i obhajoby. Sestavení poroty by mělo trvat asi měsíc.

Obě strany sporu vkládají do výběru poroty velké naděje, protože podle americké právní praxe o vině či nevině rozhodují právě porotci. Výši trestu pak stanovuje soud.

Vliv celebrity mění soudní síň

Jackson, stejně jako v pondělí, výběru porotců přihlížel za stolem vyhrazeným pro obhajobu. Občas se na kandidáty usmál a pak tiše naslouchal, jak vedou rozhovor se soudcem. Právní experti přítomní procesu ale postřehli, že vliv světově proslulé celebrity je v soudní síni znát. Domnívají se, že to lze předpokládat i během celého několikaměsíčního jednání.

Z předvolaných občanů vyjádřila ochotu zasednout v porotě zhruba polovina, což odborníci považují za nezvykle vysoký poměr. Podle bývalého sanfranciského prokurátora Jima Hammera by měly dávat obě strany pozor, aby se do poroty nedostali lidé jen kvůli tomu, že jde o proces s mimořádně známou osobností.

Žaloba o deseti bodech viní šestačtyřicetiletého zpěváka z toho, že na svém ranči Neverland před dvěma lety několikrát pohlavně zneužil třináctiletého chlapce, kterému před tím podával alkoholické nápoje, a že nutil hocha a jeho příbuzné k nepravdivým prohlášením. Podle Jacksona si ale nařčení rodina údajné oběti vymyslela, aby od něho získala peníze.

Obvinění ze sexuálního zneužívání chlapců nečelí Jackson poprvé. Ve dvou předcházejících případech se ale soudní líčení nekonalo, protože se zpěvák dohodl s rodinami dětí na odstupném. Před jedenácti lety takto vyplatil 20 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Michael Jackson věří v ospravedlnění

Za mimořádné pozornosti amerických médií začal v pondělí výběrem poroty v kalifornské Santa Marii proces s popovou hvězdou Michaelem Jacksonem. Ten je obviněn...

Soud s Jacksonem bude trvat půl roku

Více než tisíc novinářů z celého světa, stovky fanoušků a desítky odpůrců - tak vypadala v úterý atmosféra v kalifornském městě Santa Maria. Tamní soud...

Výběr článků

Načítám