Hlavní obsah

Proces s Dutrouxem se Belgii prodraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Proces století s Markem Dutrouxem, obžalovaným z únosů šesti děvčátek a zavinění smrti čtyř z nich, přijde Belgii na 4,66 miliónů eur (asi 149 miliónů Kč). Uvedla to na tiskové konferenci v belgickém Arlonu, kde je Dutroux ve vězení a kde se soud bude konat, ministryně spravedlnosti Laurette Onkelinxová.

Foto: Josef Zajíc

Festival v ulicích v Ostravě - úterý 15.7.2014:

Článek

Proces, který začne 1. března, se ovšem zřejmě protáhne na delší dobu, než zatím plánované dva měsíce a státní kasu s největší pravděpodobností zatíží ještě mnohem víc. Belgičané se ale nad náklady příliš nepozastavují. Zajímá je výsledek procesu.

Dutroux čelí obvinění, že v polovině 90. let po předčasném propuštění z trestu odnětí svobody za předchozí pedofilní delikty, unesl, věznil a pohlavně zneužíval šest děvčat. Dvě desetileté holčičky zahynuly hlady v podzemní skrýši, kde je věznil, dvě dospívající dívky zavraždil a dvě další se policii podařilo v srpnu 1996 osvobodit.

Dutroux bude souzen také za vraždu nepohodlného komplice, kterého omámil a za živa pohřbil. V procesu, v němž bude mimo jiné vyslechnuto 486 svědků, budou souzeni i tři další obžalovaní: Dutrouxova manželka Michelle Martinová, a jeho komplicové Michel Lelievre a Michel Nihoul.

Belgická veřejnost si od procesu slibuje, že konečně prokáže nebo s naprostou jistotou vyvrátí hypotézu, že Dutroux byl součástí pedofilní sítě, v níž byly zapojeny i osobnosti belgického politického života. "Hlavním účelem je vyrovnání účtu se spravedlností bez zbytečné show," zdůraznila na tiskové konferenci Onkelinxová.

Arlonský justiční palác je z toho důvodu už nyní obležen třemi stovkami policistů. Ve městě se sice očekává přes 1300 novinářů, ale ti budou moci proces sledovat jen ve zvláštních centrech, protože v soudní síni je pro ně vyhrazeno jen 16 míst.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám