Hlavní obsah

Příznivci WikiLeaks spustili v kyberprostoru Odplatu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivci serveru WikiLeaks, který zveřejňuje tajné depeše amerických diplomatů, spustili na internetu válku proti těm, kdo WikiLeaks odstavují. Po společnostech MasterCard a Visa se obětí akce nazvané Odplata stala švédská vláda, jejíž stránky byly ve čtvrtek paralyzovány.

Článek

Představitel Skupiny anonymních hackerů působící pod přezdívkou Chladnokrevný v rozhovoru pro BBC prohlásil, že rapidně přibývá příznivců skupiny a kampaně WikiLeaks. „Další a další lidé si stahují software botnet,“ řekl s tím, že příznivců už jsou tisíce. Tito lidé se tak dostanou k prostředkům, s nimiž mohou zaútočit na stránky firem „nepřátelských“ vůči WikiLeaks.

Ve středu se obětí pirátů staly společnosti Visa a Mastercard, jejichž platební systémy se ocitly v problémech poté, co jejich stránky zaznamenaly nadměrné množství požadavků a pod náporem se zhroutily. Obě firmy předtím odmítly dále zajišťovat platby WikiLeaks.

„Snažíme se udržet internet jako otevřenou a svobodnou platformu, v posledních letech vlády usilují o omezení této svobody,“ řekl Chladnokrevný.

WikiLeaks druhý týden zveřejňují tajné depeše amerických diplomatů a v průběhu měsíců jich chtějí publikovat 250 000. Zakladatel WikiLeaks mezitím skončil v Británii ve vazbě na základě švédského zatykače kvůli údajnému znásilnění dvou žen, které tvrdí, že s Julianem Assangem měly pohlavní styk bez kondomu, k čemuž nedaly souhlas. [celá zpráva]

Spolupráci s WikiLeaks v minulých dnech vypověděly mimo jiné i mamutí společnosti Amazon a PayPal. Švýcarská banka zase Assangeovi zmrazila jeho účet, protože prý uvedl špatnou adresu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám