Hlavní obsah

Přírodní pohromy loni způsobily ztráty za 380 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomické ztráty způsobené přírodními pohromami loni dosáhly nejméně 380 miliard dolarů (asi 7,1 biliónu korun) a byly tak nejvyšší v historii. Oznámila to v pondělí zvláštní vyslankyně OSN Margareta Wahlströmová.

Článek

Podle Wahlströmové mají tyto ztráty na svědomí především katastrofální zemětřesení a následná vlna tsunami v Japonsku, kde ekonomické ztráty dosáhly 210 miliard dolarů, ale také zemětřesení na Novém Zélandu a záplavy v Thajsku a v Austrálii. Celkem hospodářské škody za loňský rok překračují o 75 procent dosavadní rekord z roku 2005, kdy na jihu USA udeřil hurikán Katrina.

"Hlavní zprávou je to, že jde o rostoucí, velmi rychle rostoucí trend s přibývajícími ekonomickými ztrátami," řekla Wahlströmová, která je zvláštní emisarkou generálního tajemníka OSN pro omezování rizik katastrof.

Počet obětí se snižuje

Přestože náklady pohrom pro světovou ekonomiku rostou, počet jejich obětí se proporčně snižuje, upozornila. Státům se totiž daří zavádět systémy včasného varování a další opatření, díky kterým jsou na pohromy připraveny.

Již v lednu OSN uvedla, že loni došlo ke 302 přírodním katastrofám, při nichž zahynulo 29 782 lidí. Dalších 206 miliónů osob jimi bylo různou měrou postiženo.

Wahlströmová uvedla, že mezi lety 1999 až 2011 přírodní pohromy poškodily 73 000 kilometrů silnic a zničily 64 000 škol v 19 státech Afriky, Asie a Latinské Ameriky.

Reklama

Výběr článků

Načítám