Hlavní obsah

Přípravy oslav v Moskvě kalí spor o poválečný osud Pobaltí

Právo, ČTK, BBC, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Poslední přípravy vrcholí v ruské metropoli Moskvě, kam se 8. a 9. května sjedou na oslavy konce 2. světové války a 60. výročí vítězství nad fašismem státníci z téměř šesti desítek zemí včetně českého prezidenta Václava Klause s manželkou Lívií.

Článek

Ani poslední hodiny před zahájením slavnosti však neutichaly spory ohledně poválečných osudů pobaltských zemí, podle nichž se s koncem války změnila fašistická tyranie těchto zemí v okupaci sovětskou.

Poté, co se z toho důvodu odmítli zúčastnit oslav v Moskvě prezidenti Litvy a Estonska a v dopise je v této otázce podpořil i prezident USA George Bush (informujeme na jiném místě této strany), se včera vůči mezinárodnímu tlaku ohradil ruský prezident Vladimir Putin.

Pobaltské státy byly během 2. světové války jednou z karet ve vysoké světové politice, řekl Putin na otázku německé televize ARD krátce před svým odjezdem z Německa.

"To je nesporně tragédie těchto národů, což je třeba říci na rovinu," prohlásil prezident a zdůraznil, že Nejvyšší sovět SSSR už v roce 1989 odsoudil osudový pakt Molotov-Ribbentrop, který v rozporu s mezinárodním právem rozdělil sféry vlivu v oblasti mezi Berlínem a Moskvou, jako "Stalinovo osobní rozhodnutí učiněné v rozporu se zájmy sovětského lidu". "Chci zopakovat: už jsme to udělali. Máme to snad dělat každý den, každý rok?" dodal v reakci na nynější výtky.

Kwašniewski: jako srpen 68

Nynější postoj Moskvy k poválečné anexi tří pobaltských zemí - Litvy, Lotyšska a Estonska - včera ostře kritizoval i polský prezident Alexander Kwašniewski. "Historicky neopodstatněné a morálně nepatřičné," komentoval dva dny staré prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, podle nějž vstup Rudé armády na území tří pobaltských států a jejich připojení k SSSR nebylo v rozporu s tehdejším mezinárodním právem, neboť vlády tří zemí o připojení "samy požádaly".

"Když někdo říká, že vlády, které se dostaly k moci díky paktu Molotov-Ribentropp, žádaly o připojení k SSSR, tak je to podobné, jako když představitelé někdejšího Československa žádali o intervenci v roce 1968," řekl Kwašniewski polskému rozhlasu.

Také podle ruského listu Izvěstija by měl Kreml jasně "oddělit (...) Rusko a hrdinství ruského národa od existence stalinské totalitní mašinérie". List se v redakčním komentáři ptá, proč Kreml nevydá prohlášení s oficiálním zhodnocením zločinů Stalinova režimu, jako to o válečných zločinech svých představitelů už dříve udělalo Německo a Japonsko..

Saakašvili váhá kvůli základnám

Svou účast na plánovaných oslavách včera do poslední chvíle zvažoval i gruzínský prezident Michail Saakašvili: přítomnost v Moskvě podmínil dohodou Moskvy a Tbilisi o harmonogramu zrušení ruských vojenských základen v Gruzii. [celá zpráva]

Názor naopak změnil ukrajinský prezident Viktor Juščenko - 9. května se přece jen ceremoniálů v Moskvě zúčastní, ač tu chtěl původně asistovat jen 8. května summitu postsovětských republik, a vítězství nad nacismem oslavit o den později "se svým lidem".

Oficiální oslavy začnou v Moskvě 8. května setkáním hlav členských zemí Společenství nezávislých států, hlavní ceremoniál ale bude až 9. května, kdy se více než 50 význačných státníků z celého světa zúčastní vojenské přehlídky a položí věnce k hrobu Neznámého vojína u Kremlu.

Během více než hodinové přehlídky projede Rudým náměstím 130 replik historického nákladního automobilu Zis-5. Na nich se poveze 2600 veteránů války v uniformách z roku 1943. Repliky byly vyrobeny za pouhých několik měsíců a jsou speciálně upravené, aby do nich mohli staří účastníci bojů pohodlně nastoupit.

Po historické části přehlídky bude následovat pochod osmnácti oddílů vojáků a dalších ruských bezpečnostních sil, celkem více než 7000 lidí. Přehlídku ukončí průlet bojových letadel ruského letectva, které manévry už několik dní nad městem nacvičují. Svátek završí obří večerní ohňostroj.

Povolení sestřelit civilní letadla

Ministerstvo obrany již před měsícem oznámilo, že kvůli zajištění bezpečnosti oslav bude mít armáda povoleno sestřelit i civilní letouny v případě hrozícího nebezpečí, že by mohly být použity jako nástroje k teroristickému útoku.

Maximální stupeň kontrol bude platit na všech letištích, nádražích. Pouze na speciální propustky mohou od počátku měsíce do 10. května jezdit po Moskvě vozy státní rychlé zdravotnické pomoci. Sanitkám soukromých zdravotnických zařízení byl provoz v době oslav zcela zakázán. Příčinou těchto drastických kroků je podle ruských médií nález stop výbušniny v jedné ze sanitek. Bezpečnost Moskvanů a hostů budou po dobu oslav zabezpečovat celkem desetitisíce policistů a vojáků.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush jede do Evropy na oslavy konce války

Americký prezident George W. Bush v pátek zahajuje v Rize pracovní návštěvu Evropy. Zúčastní se oslav 60. výročí konce 2. světové války, podle amerického tisku...

Výběr článků

Načítám